Tivat Foto: Ivan Kuznetsov / Alamy / Alamy / Profimedia

Dok rat u Ukrajini traje, a zapadne zemlje pojačavaju sankcije protiv ruskih milijardera koji su povezani sa Vladimirom Putinom, neki od oligarha su svoje luksuzne jahte usidrili u luci u Tivtu, u zemlji koja je poznata kao jedna od omiljenih destinacija bogatih Rusa, ali koja se usaglasila sa sankcijama EU protiv Moskve. Predsednik Lukoila Vagit Alekperov iz Rusije i sankcionisani ukrajinski oligarh Igor Kolomojski su usidrili svoje jahte u Tivtu, saznaje BIRN.

Prema saznanjima BIRN, jahta Galactica Super Nova, koja je dugačka 70 metara, a u vlasništvu je Vagita Alekperova, predsednika i izvršnog direktora Lukoila, najveće ruske nezavisne naftne kompanije, stigla je u luku u Tivat u utorak popodne.

Dodaje se da je jahta u Tivat stigla iz Španije, tačnije iz luke u Barseloni, odakle je krenula u ponedeljak.

Vagit Alekperov ima oko 20 posto udela u Lukoilu, a takođe je i manjinski vlasnik (36,8 odsto) fudbalskog kluba Spartak iz Moskve.

Lukoil trenutno nije pod sankcijama EU, ali mnogi očekuju da uskoro bude, uzevši u obzir značaj ove kompanije za rusku ekonomiju i činjenicu da je pod sankcijama SAD još od 2014. godine.

Alekperov, koji je takođe pod sankcijama SAD, je bio među biznis liderima koji su pozvani na sastanak kod Putina 24. februara.

Prvog dana ruske invazije na Ukrajinu, Alekperov je izgubio 6,2 milijarde dolara, a akcije Lukoila su opale za oko 33 procenta, preneo je Bloomberg Billionaires Index.

On i Leonid Fedun, još jedan ruski milijarder i potpredsednik Lukoila, su vlasnici kompanije Heesen Yacht, koja je proizvela jahtu trenutno usidrenu u Tivtu. Fedun se takođe nalazi pod sankcijama Vašingtona.

MANS, glavna crnogorska antikorupcijska agencija, je saopštila da jedna mala jadranska država ne bi trebalo da postane mesto gde će ruski oligarsi kriti imovinu.

„Ovo je posebno važno kada znamo da je Crna Gora još uvek poznata kao sigurno mesto za skrivanje onih koji su predmet sudskih procesa ili se nalaze pod međunarodnim sankcijama“, naveli su iz MANS.

Ukrajinski oligarh bio povezan sa Zelenskim

BIRN je u Tivtu takođe identifikovao jahtu koja se zove Trident, a koja je u vlasništvu ukrajinskog tajkuna Igora Kolomojskog.

Kolomojski je takođe pod sankcijama SAD, zbog navodne umešanosti u korupciju i kršenje ljudskih prava.

Prema podacima Stejt departmenta, sankcije Vašingtona podrazumevaju zabranu ulaska u SAD, ali ne i finansijske sankcije.

SAD tvrde da je Kolomojski bio umešan u korupciju dok je vršio funkciju guvernera Dnjepropetrovskog regiona u Ukrajini od 2014. do 2015.

Takođe je poznat po vezama sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, čija je kampanja u velikoj meri zavisila od podrške Kolomojskog, prema tvrdnjama Atlantskog saveta.

Tokom predizborne kampanje, Zelenski je ličnog advokata Igora Kolomojskog imenovao za ključnog savetnika, putovao je van zemlje kako bi se sastao sa oligarhom i profitirao je od podrške medijskog carstva Kolomojskog, zbog čega su ga neki tada obeležili kao „Kolomojskovog kandidata“.

Pandorini papiri su otkrili da je Zelenski, zajedno sa saradnicima u kompaniji za televizijsku produkciju Kvartal 95, uspostavio mrežu tajnih ofšor firmi još od 2012. godine, kada je kompanija počela redovno da proizvodi sadržaj za televizijske stanice u vlasništvu Kolomojskog, otkrio je OCCRP u izveštaju.

Ipak, Zelenski je pozdravio uvođenje sankcija protiv oligarha, dodavši da „Ukrajina mora da prevaziđe sistem u kom dominiraju tajkuni“.

Tajkuni nisu obuhvaćeni sankcijama Brisela

Obe jahte plove pod zastavom Kajmanskih Ostrva.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore je izjavio u ponedeljak da ta zemlja, kao kredibilni kandidat za članstvo u EU, dosledno prati spoljnu i bezbednosnu politiku Brisela i usaglašava se sa odlukama Evropskog saveta, kao i u slučaju sankcija protiv Rusije.

Zvanična Podgorica je uvela zabranu korišćenja njenog vazdušnog prostora za ruske avione, ali se u toj odluci ne pominju luke i pomorski saobraćaj.

Sva dešavanja u Ukrajini pratite iz minuta u minut na našem blogu UŽIVO.

BONUS VIDEO: Posledice napada na centar Harkova

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar