Mohammed Aisha
Foto: Twitter/Mohammad Aisha

Mohamed Aiša je skoro četiri godine bio zarobljen na brodu pokraj obale Egipta. Pre dva dana oslobođen pa je prebačen kući u Siriju, prenosi BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

Situaciju koja je oštetila njegovo fizičko i mentalno zdravlje pomorac je proživljavao dugi niz godina, a noćna mora je počela dva meseca nakon što se ukrcao na brod 5. maja 2017. godine.

Problem na teretnom brodu MV Aman počeo je te iste godine kada je brod zadržan u luci u Egiptu zbog isteka bezbednosne opreme i potrebnih sertifikata. Premda je rešavanje poteškoća trebalo biti jednostavno, vlasnici u Bahreinu imali su finansijskih problema. Nisu mogli da plate čak ni gorivo.

Lokalni sud Aiša je proglasio glavnim zapovednikom broda po zakonu. Mohamed je rođen u luci Tartus u Siriji, a kaže da je tek kasnije shvatio značenje zapovesti. Sve je počelo kada su pomorci počeli da napuštaju plovilo, prenosi 24sata.hr.

Sirijac je četiri godine posmatrao brodove koji su plovili pored Sueckog kanala. Par puta je čak ugledao i brod svog brata, takođe pomorca. Čuli su se telefonski, ali su bili predaleko da se vide. Dok je bio zatočen na brodu umrla mu je i majka.

Aiša kaže kako se borio sa suicidnim mislima. Osim povremenog obilaska čuvara bio je potpuno sam, a zakon ga je obvezivao na to da ne sme otići sa broda. Za vreme provedeno na brodu nije dobio nikakav novac i morao je čekati da brod bude prodat na aukciji.

U martu prošle godine oluja je odvela brod sa sidrišta i on se nasukao nekoliko stotina metara od obale. Aiša je svaki dan morao plivati do obale kako bi kupio namirnice i napunio mobilni telefon.

Mohamedova agonija itekako se mogla izbeći da je firma u čijem je brod vlasništvu preuzela odgovornost za brod.

Prema podacima Međunarodne organizacija rada, širom sveta postoji preko 250 aktivnih slučajeva posada koje su prepuštene same sebi. Čak je 85 takvih slučajeva zabeleženo 2020. godine, što je dvostruko više nego 2019. godine.

„Egipatski zakon i vlasnici broda su me ignorisanjem saterali u ćošak. Odlučan sam i dobar u svom poslu i želim nastaviti da radim nakon vremena provedenog sa porodicom. Kako se osećam? Kao da sam napokon izašao iz zatvora. Konačno ću se pridružiti porodici i ponovno ih videti“, rekao je Aiša za BBC po povratku u rodnu Siriju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar