Foto: EPA/HARISH TYAGI

Američki milijarder i dobrotvor Bil Gejts, koji je prošle nedelje rekao da napušta svoje mesto u odboru kopmanije Majkrosoft kako bi više vremena posveto filantropiji, u sredu je korisnicima internet foruma Reddit, rekao da bi prekid normalnog života, izazvan koronavirusom mogao potrajati i 10 nedelja.

„Ako neka zemlja bude dobro izvela prekid normalnog života i ako bude dobro testirala građane na koronavirus, onda bi se unutar šest do 10 nedelja mogla ponovno otvoriti jer će imati mali broj zaraženih“, rekao je Gejts, a preneo Bloomberg.

Gejts, čija je fondacija za rešavanje krize koju je uzrokovala pandemija koronavirusa odvojila iznos do 100 miliona dolara, iskoristio je Reditov „Pitajte me bilo što“ događaj, kako bi izneo svoje mišljenje o socijalnom distanciranju, vakcinama i uticaju koronavirusa na svetsku ekonomiju.

Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Na pitanje o tome šta ga najviše brine odgovara:

„Brinem se zbog štete koju će pretrpeti ekonomija, ali me još više brine kako će ova situacija uticati na zemlje u razvoju koje ne mogu da sprovedu socijalno distanciranje na isti način na koji to mogu  bogate zemlje i čiji bolnički kapaciteti nisu toliko veliki.“

Gejts je rekao da bi svi treba da se pridržavaju obustave jer će to dovesti do značajnog pada novih slučajeva zaraze.

„Tako ćemo se brže vratiti u normalu. Moramo biti smireni iako je reč o situaciji bez presedana“, dodao je.

Korisnici su ga pitali hoće li se možda u borbi protiv koronavirusa koristiti lek klorokin, koji se inače primarno koristi za borbu protiv nekih oblika malarije.

Ispitivanje lekova

„Mnogo lekova se ispituje i ovo je jedan od njih. Ako se ispostavi da je pomaže, moraćemo osigurati da ga dobiju oni kojima najviše treba jer ga ima u ograničenim količinama“, odgovorio je Gejts.

Na pitanje, kada bi se mogla napraviti vakcina, odgovorio je:

„Prvu vakcinu koja se napravi u svetu, dobiće zdravstveni radnici. To bi se moglo dogoditi za 18 meseci, ako sve prođe dobro, ali svi smo oprezni sa obećanjima. Na ovome se radi punom parom.“

Gejts smatra da će prekid normalnog života značajno uticati na svetsku ekonomiju, ali i da se svet može oporaviti od prouzrokovane štete, ako se sanaciji pristupi na kvalitetan način.

Podsećamo, Gejts i njegova fondacija već godinama se bore protiv malarije koja je, prema podacima iz 2017. godine, pogodila 200 miliona ljudi. Gejtsova fondacija do danas je za borbu protiv malarije donirala 2,9 milijardi dolara, s tim da je dodatne dve milijarde donirala za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.