FotoTanjug/AP Photo/Ted S. Warren

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH donela je rešenje kojim se zabranjuje nadležnim organima na svim nivoima vlasti u BiH da objavljuju lične podatke o licima koja su pozitivna na koronavirus, kao i o osobama kojima su određene mere izolacije i samoizolacije.

Agencija je primila dojavu građana u kojej je navedeno da je Kantonalni štab civilne zaštite Livanjskog kantona objavio lične podatke lica kojima je izdata naredba o izolaciji i samoizolaciji, iako velika većina nije kršila naredbu, prenosi RTRS.

Prema sadržaju dostavljenih dokaza, Uprava za inspekcijske poslove Livanjskog kantona objavila je „Popis osoba u izolaciji na dan 21. mart 2020. godine“ u kojem su navedeni lični podaci svih lica kojima je naređena izolacija i samoizolacija.

Takođe, neki drugi nadležni organi u Trebinju, Konjicu i Čeliću na isti ili sličan način su objavili spiskove lica pozitivnih na virus korona, kao i lica kojima je određena izolacija ili samoizolacija.

Agencija ističe da podaci o zdravstvenom stanju građana spadaju u posebnu kategoriju ličnih podataka i kao takvi imaju i posebnu mesto u Zakonu o zaštiti ličnih podataka.

Agencija ukazuje da javno objavljivanje ličnih podataka lica koja su pozitivna na korona virus i lica kojima su izdate naredbe o izolaciji i samoizolaciji, a koja ne krše izdate naredbe, ne može biti opravdano javnim interesom.

Osim toga, objavljivanje ličnih podataka o licima koja poštuju izdate naredbe o izolaciji i samoizolaciji može dovesti do njihove stigmatizacije od šire društvene zajednice i u krajnjem slučaju do nasilja i ataka na život, ocenjuje Agencija.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram