Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko danas je podneo ostavku koju je prihvatio Upravni odbor Veća za provedu mira u BiH.

Pročitajte još:

Tu informaciju za Klix.ba potvrdili su iz OHR-a. Ostavka stupa na snagu 1. avgusta, kada će na dužnost stupiti novi visoki predstavnik.

U pitanju je Nemac Kristjan Šmit.

„Danas su u Sarajevu ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Veća za provedu mira službeno imenovali Kristjana Šmita za sledećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mesto preporučila Nemačka“, rekli su iz OHR-a.

Rusija je bila protiv ove odluke.

OHR će obavestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a. Do sada je Veće sigurnosti UN-a  uvek potvrđivalo imenovanje novog visokog predstavnika.

Tako će Valentin Incko, Austrijanac koji je u BiH radio 12 godina, napustiti zemlju. Njegov mandat je obležen uglavnom ne preterano aktivnom politikom, u smislu nametanja rešenja. On nije imao naročitu međunarodnu podršku da aktivnije deluje, pa je Incko uglavnom odrađivao posao praćenja situacije i podnošenja izveštaja.

S druge strane, sve su učestaliji pozivi da se u potpunosti ukine funkcija visokog predstavnika, što je zahtev pre svega SNSD-a.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar