Foto: N1

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije danas usvojio zakon o vanrednim merama štednje u institucijama zbog pandemije korona virusa zato što je izostala podrška delegata Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).

Nisu usvojeni ni drugi zakoni koji se odnose na ukidanje stimulacija, regresa, jubilarnih nagrada, kao i na ograničavanja visine otpremnine.

Svi ti zakoni prethodno su bili usvojeni na Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Predlogom zakona o vanrednim merama štednje u institucijama usled pandemije novog koronavirusa bilo je predviđeno da se u institucijama BiH zabrani korišćenje sredstava za reprezentacije do kraja ove godine, da se ukine pravo na regres, jubilarne nagrade, te naknade za obrazovanje i stručno usavršavanje.

Predlog zakona predviđao je da se svim zvaničnicima i njihovim zamenicima do kraja 2020. godine ukine stimulacija, topli obrok, naknada za prekovremeni rad, noćni rad i rad u vreme praznika, kao i naknada za odvojeni život, službena putovanja, prevoz, te otpremnine za odlazak u penziju.

Nije prihvaćen ni predlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije, koji je predviđao da zvaničnici izdvajaju 20 odsto od plate u posebni fond za borbu protiv koronavirusa.

Delegati su odbili i izmene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim je predviđeno ograničavanje visina otpremnine na 12 prosečnih plata u BiH.

Time bi minimalni iznos otpremnine ostao kao i do sada, 5.364 KM (2.750 evra), ali bi se se maksimalan iznos otpremnine ograničio na 10.728 KM (5.500 evra).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar