Vladimir Solovjev
Vladimir Solovjev Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Propagandisti ruskog predsedika Vladimira Putina likovali su zbog smrtnih kazni izrečenih dvojici Britanaca koji su se borili u Ukrajii, smejući se izgledima da će njih dvojica biti streljani.

Ejden Aslin (28) i Šon Piner (48) osuđeni su prošle nedelje na smrt streljanjem od strane suda u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici. Sud ih je optužio da su plaćenici. Obojica su redovni vojnici ukrajinske vojske, čak navodno imaju i potpisane ugovore.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras, omiljena meta ruskih državnih medija, oglasila se prošle nedelje kako bi osudila kazne za koje je rekla da nemaju „apsolutno nikakav legitimitet“ i obećala je da će „učiniti sve što može da podrži zatvorenike“.

Vladimir Solovjev, čovek koji je često poznat kao Putinov govornik, šalio se u svojoj emisiji u nedelju uveče istakavši da će Aslin i Piner biti streljani i da ih reči britanske ministarke neće vratiti u život, prenosi Dejli mejl.

Foto:Tanjug/AP Photo

Natalija Nikonorova, ministarka inostranih poslova samoproglašene Donjecke Narodne Repulike, razgovarala je sa Solovjevim u emisiji, rekavši da je iznenađena što Tras odbija da prizna presudu.

„Znači ako se desi nešto strašno i oni budu pogubljeni, oni neće priznati njihovu smrt? Hoće li ovo vratiti ove ljude u život?“, upitao je Solovjev.

Nikonorova je rekla da Britanci nisu preduzeli nijedan korak da na neki način učestvuju u sudbini ovih ljudi.

„Niko im ne pomaže“, rekla je.

Solovjev je takođe ismejao britansku ambasadorku u Ukrajini Melindu Simons, optužujući je da jede kroasane nazvane po Borisu Džonsonu, umesto da pregovora o oslobađanju ovih muškaraca. Ove reči aluzija su na fotografiju koju je Simons obajvila na društvenim mrežama na kojoj se vidi kako jede jedno od peciva tokom vikenda.

Olga Skabejeva Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

„Ona verovatno ima važnija pitanja za rešavanje“, rekla je Nikonorova.

„Melinda se zabavlja“, rugao se Solovjev.

„Njeni podanici su pred pogubljenjem, a ona je našla divan kroasan po imenu ‘Boris Džonsonuk’ i veselo ga jede“, rekli su.

Dodali su da ona ne meri za sudbinu onih ljudi koji su „njeni podanici“.

Takođe, Olga Skabejeva, poznata i kao Putinova ‘čelična (lutka) dama“, optužila je britansko ministarstvo inostranih poslova da nije sigurno kako da pomogne Aslinu i Pineru.

„Liz Tras, šefica Forin ofisa, nazvala je kaznu nezakonitom i obećala je da će Engleze vratiti i to preko Kijeva. Srećno Liz“, našalila se ona.

Aslin i Piner su pripadnici regularne ukrajinske vojske koji su se preselili u Ukrajinu 2018. godine i oženili se Ukrajinkama. Obojica su obavljali dužnosti u sastavu ukrajinskog marinskog korpusa duž stare linije fronta između Ukrajine i regiona u Donbasu pod ruskom okupacijom.

PROČITAJTE JOŠ:

Tada ih je zahvatio rat kada je Putin naredio svojim vojnicima da krenu u invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Njih dvojica su se vratili sa stare linije fronta u grad u Marijupolj, gde su preživeli višemesečnu opsadu pre nego što su se predali u aprilu.

Velika Britanija je odlučila da ne pregovara direktno sa Rusijom o oslobađanju muškaraca jer su njih dvojica ukrajinski vojnici.

Britanija sumnja da se oni drže u zarobljeništvu kao adut za pregovaranje, ali Denis Pušilin, lider samoproglašene DNR insistira da će smrtne kazne biti izvršene.

BONUS VIDEO: Putin se uporedio sa Petrom Velikim i uputio jezivu pretnju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar