Voli Frank Wally Funk
Osamdesetdvogodišnja žena Voli Fank (2D) pilot leteće sa Bezosom u svemir 20. jula Foto:Tanjug/NASA via AP

Osamdesetdvogodišnja žena Voli Fank putovaće sa Džefom Bezosom u svemir na letu njegove kompanije Blu Oridžin 20. jula, i time postati najstarija osoba dosad u svemiru, saopštila je danas ta kompanija

POGLEDAJTE JOŠ:

Ona će biti četvrti putnik na prvom letu sa putnicima te svemirske turističke agencije, pored miljardera Bezosa, njegovog brata Marka Bezosa i pobednika na aukciji za preostalo mesto čije ime još nije otkriveno.

Voli Fank bila je pilot i instruktor letenja ali joj nije dozvoljeno da postane astronaut zbog pola.

Kompanija je objavila danas da će njoj biti dodeljeno mesto u kapsuli na desetominutnom letu kao „počasnom gostu“.

Tih četvoro će biti prvi ljudi koji će leteti raketom Nju Šeperd.

Fank je među 13 žena koje su prošle obuku za astronauta 1960-ih ali nikad nisu letele u svemir niti su bile deo tima astronauta američke svemirske agencije NASA, zato što su žene. U to vreme su svi astronauti NASA-e bili vojni probni piloti i muškarci.

Sa 82 godine Fank će biti najstarija osoba koja će leteti u svemir i oboriće rekord pokojnog Džona Glena koji je sa 77 godina leteo na šatlu Diskaveri 1998. godine.

„Niko nije duže čekao. Došlo je vreme. Dobrodošla u posadu Voli. Uzbuđeni smo što ćeš leteti sa nama 20. jula kao naš počasni gost“, napisao je Bezos na Instagramu.

Fank, pilot i bivša instruktorka letenja, bila je prva žena inspektorka za američku Saveznu upravu za avijaciju i prva istražiteljka za bezbednost letenja za Nacionalnu upravu za bezbednost u saobraćaju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar