Jeff Bezos
Džef Bezos Foto:EPA/MICHAEL REYNOLDS

Najbogatija osoba na svetu Džef Bezos, bogatiji je nego što je ikada bio. Sa porastom vrednosti Amazona za 2% u sredu, neto vrednost Bezosa je veća za 4,9 milijardi dolara, što 56-godišnjaka čini prvom osobom na svetu čije bogatstvo vredi više od 200 milijardi dolara.

Početkom srede, Bezos je prešao rekord koji je prethodno bio neviđen tokom gotovo četiri decenije, piše Forbs.

Osnivač i direktor kompanije Amazon vredi 204,6 milijardi dolara – gotovo 90 milijardi dolara više od druge najbogatije osobe na svetu, osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa, koji trenutno vredi 116,1 milijardu dolara.

Usled promene potrošačkih navika zbog pandemije koronavirusa, akcije Amazona su od početka godine porasle skoro 80%, a neto vrednost Bezosa, koja je 1. januara iznosila oko 115 milijardi dolara, takođe je skočila za toliko.

Bezosov udeo od otprilike 11% u Amazonu čini više od 90% njegovog bogatstva. Takođe, poseduje Vašington Post, vazduhoplovnu kompaniju „Blue Origin“ i druge privatne investicije.

Bezos bi bio još bogatiji da nije prošao kroz najskuplji razvod u istoriji prošle godine. Kad se prošlog jula razveo od bivše supruge Mekenzi Skot, pristao je da joj da 25% svog udela u Amazonu, deo akcije koja sada vredi 63 milijarde dolara.

Na planeti sada ima više centi-milijardera nego ikad. Bezosu, Gejtsu i Zakerbergu prošle godine se pridružio i predsedavajući LVMH-a Bernard Arnault.

Iako je njegova neto vrednost pala na oko 80 milijardi dolara na vrhuncu pandemije koronavirusa u martu, Arnault je u maju vratio titulu centi-milijardera i danas vredi oko 115 milijardi dolara. To ga čini trećom najbogatijom osobom na zemlji – za 90 milijardi dolara je siromašniji od Džefa Bezosa.

Bezos je na čuvenu Forbsovu listu dospeo još 1998. godine kao jedan od 400 najbogatijih Amerikanaca, četiri godine pošto je pokrenuo Amazon, sa bogatstvom od 1,6 milijardi.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare