Mapa: Slađana Đermanović/Nova.rs

Iz sata u sat, sve veći broj Ukrajinaca napušta svoje domove i kreće ka graničnim prelazima u pokušaju da napusti svoju državu u kojoj od 24. februara bukti rat. Jedan deo njih uspeo je da prebegne, a oni koji su imali manje sreće, dane provode u dugim kolonama na graničnim prelazima. Kako raste broj izbeglica, tako raste i broj evropskih zemalja koje otvaraju granice, a EU je donela odluku da prihvati ukrajinske izbeglice na period do tri godine.

Mišel Bašele, visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava, izjavila je juče da je oko 422.000 Ukrajinaca napustilo zemlju, a da su mnogi od njih raseljeni unutar zemlje od početka ruske invazije. Druge procene ukazuju na 500.000 ljudi koji su napustili Ukrajinu.

Na graničnim prelazima sa ukrajinske strane formirane su duge kolone i na prelazak se čeka i do 70 sati. Pojedini procene ukazuju da bi broj izbeglica iz Ukrajine mogao da dostigne i četiri miliona, zbog čega su granice otvorile Poljska, Rumunija, Moldavija, Slovačka i Mađarska, koja očekuje dolazak 600.000 izbeglica.

Izbeglice iz Ukrajine Ukrajina
Izbeglice iz Ukrajine Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Pomenute države maksimalno su pojednostavile proceduru ulaska u državu. To pitanje regulisala i sama Evropska unija koja je jednoglasno usvojila odluku da prihvati ukrajinske izbeglice na do tri godine s tim da ne moraju prvo da se prijave za azil.

U Poljsku došlo 220.000 izbeglica

Procenjuje se da je najveći broj izbeglica otišao u Poljsku – oko 220.000. Poljsko-ukrajinska granica duga je 535 kilometara i na njoj je šest drumskih i šest železničkih graničnih prelaza, što je verovatno i razlog zbog kojeg se većina izbeglica uputila u tom pravcu.

Uz to, poljske vlasti maksimalno su pojednostavile kontrole na granici i odlukom vlade premijera Mateuša Moravjeckog za Ukrajince su ukinuti obavezni kovid sertifikate i karantin, pa čak i potvrde i testovi koje za ulazak u Evropsku uniju moraju da imaju kućni ljubimci, psi i mačke, kako ne bi morali da ih ostavljaju same u Ukrajini.

Prve izbeglice iz Ukrajine stigle u Srbiju

Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović potvrdio je juče da su prve izbeglice iz Ukrajine već počele da dolaze u Srbiju. Kako je baveo, za sada, uglavnom kod svoje rodbine i prijatelja. Đurović je takođe apelovao na Vladu Srbije da poveća kapacitete za smeštaj izbeglica, s obzirom na to da Srbija trenutno ima kapacitet da primi svega 6.000 izbeglica.

Portparol lokalne poljske Granične straže Darijuš Šinjecki kazao je da je Poljska na svim graničnim prelazima omogućila prelazak peške, a da jedino na graničnom prelazu Dorohusk, na kome se čeka i do 70 sati, insistira se na prelasku vozilom.

Slovačka prima bez važećeg pasoša

Pročitajte još:

I slovačke vlasti su odlučile su da otvore granice za sve građane Ukrajine koji beže od rata.

Slovačka policija objavila je na društvenim mrežama da će osobe koje nemaju važeću putnu ispravu takođe imati pravo na ulazak po individualnoj osnovi.

Topao doček u Rumuniji

U Rumuniju stiglo je oko 67.000 izbeglica, zaključno sa jučerašnjim danom. Većina njih su stariji, žene i deca, obzirom da je Ukrajini od pre četiri dana na snazi opšta mobilizacija, a ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje saopštilo je da je muškarcima između 18 i 60 godina zabranjeno da napuštaju zemlju.

U Rumuniji, izbeglice iz Ukrajine su toplo dočekane. U blizini granice, dočekuju ih humanitarni radnici, a lokalno stanovništvo ih dočekuje i im nudi smeštaj i hranu.

BONUS VIDEO MIlion Ukrajinaca beži ka granici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare