Avion
Foto: Shutterstock

Rusi užurbano kupuju avionske karte za inostranstvo u jednom pravcu zbog straha od opšte mobilizacije i uvođenja ratnog stanja.

Zbog toga je avioprevoz poskupeo višestruko. Komersant FM i ističe da se posebno traže letovi za zemlje u kojima ruskim državljanima ne treba viza ili u koje mogu da putuju samo sa ličnom kartom. Radio navodi da je broj emigranata iz Rusije porastao duplo, što pokazuje statistika potražnje karata na internetu, kao i sociologa. Rusi plaćaju mnogo više kako bi se našli na nekim od malobrojnih letova.

Pročitajte još:

Komersant FM navodi reči generalnog direktora agencije Pososhok Kilrila Faminskog koji je izjavio da se preskupe karte prodaju veoma uspešno i da nema dovoljno mesta.

„Naši gradjani se hitno evakuišu iz zemlje, medju njima su iseljenici, šefovi medjunarodnih, evropskih kompanija. Ljudi i kompanije su spremni da kupe kartu po bilo kojoj ceni samo da bi odleteli u Dubai. Ako je karta ranije koštala 40.000 rubalja, sada košta 200.000. Odleteti u Istanbul postalo je skuplje pet puta“, kazao je Faminski.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pokušao je da umiri Ruse govoreći da se vesti o mogućem uvođenju ratnog stanja u nekim regionima lažne.

Direktor servisa za pretragu avionskih karata Bileti, Aleksandar Mišin rekao je radiju da je jedini način da se direktnim letom dođe do Evrope, Beograd i Srbija.

„Ali za narednih mesec dana sve karte su prodate“, naveo je Mišin.

Rusi koji žele da stignu do Crne Gore, gde ne postoje direktni letovi, traže puteve preko Beograda i Tirane, ali su i te karte kupljenje za mnogo dana unapred i po mnogo većoj ceni.

Zbog invazije na Ukrajinu, Rusija je pogodjena ekonomskim sankcijama, medju kojima je i zabrana letova za nene avione nad EU i SAD.

BONUS VIDEO: Vatra u nuklearnoj centrali u Zaporožju posle napada ruske armije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar