Foto: Printscreen/Dnevnik HRT

Direktorka Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu Alemka Markotić izjavila je danas da nema razloga da sumnja u rusku i kinesku vakcinu jer je reč o zemljama koje imaju visok nivo tehnološkog razvoja i znanja.

„Ali je potrebno dostaviti dokumentaciju i pregledati je“, rekla je Markotić za HRT.

Ona je dodala da ne vidi potrebu za bilo kakvom diskriminacijom u pogledu toga odakle dolazi vakcina, već je, kako je navela, bitno da li su određene kompanije poslale dokumentaciju i da li zadovoljavaju potrebne uslove za registraciju vakcine u Evropskoj uniji.

„Nemam razloga sumnjati, ali ne mogu paušalno davati ocene“, navela je ona odgovarajući na pitanje da li su ruska i kineska vakcina dobre.

Što se tiče problema u vezi s isporukom vakcine, ocenila je da je poznato da situacija nije idealna i da mogu da se pojave određeni problemi, ali je naglasila da je važno reći da li je reč o problemima u proizvodnji ili su kompanije odlučile da zbog profita preusme doze vakcine, prenosi hrvatski Index.

„Dok većina svetske populacije ne bude vakcinisana, ni oni koji u prvoj fazi budu vakcinisani neće moći biti toliko sigurni kao kad jedan visoki postotak ljudi bude vakcinisan“, poručila je Markotić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar