Foto: PrintscreenYouTube/Klix.ba

Parlament BiH u sredu je odbio da potvrdi smenu jednog ministra i jednog doministra u Veću ministara koji su tokom vanrednog stanja proglašenog zbog epidemije koronavirusa kršili mere zabrane okupljanja. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac i doministar civilnih poslova Siniša Ilić, po dokumentiranim snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama, učestvovalii su na proslavama i kršili donesene mere. Međutim, oni će ostati na dužnosti jer za njihovu smenu nije bilo dovoljno glasova tokom izjašnjavanja na sednici Zastupničkog doma parlamenta BiH održanoj u Sarajevu.

Predlog za smenu u parlamentarnu je proceduru uputila je grupa poslanika opozicije uz obrazloženje da su Košarac i Ilić svojim postupcima ne samo prekršili pravila uvedena kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa nego su bahatim ponašanjem građanima BiH, kada su na snazi bile restriktivne mere, poslali poruku da za njih ne vrede nikakvi zakoni.

Za smenu Košarca glasalo je tek 14 od 39 poslanika, koliko ih je bilo na sednici, 15 je bilo protiv, a 11 suzdržanih. Slično je bilo i pri izjašnjavanju za smenu Ilića.

Košarac je početkom maja bio na proslavi rođendana jednog sarajevskog lekara na kojoj su bile i zvezde poput Halida Bešlića i Hajrudina Varešanovića, a skandal je izbio nakon što je jedna zvanica snimak zabranjenog druženja objavila na društvenim mrežama.

Ilić je  snimljen kako u Banjaluci uz turbo folk muzičku podlogu u povećem društvu obeležava Uskrs.

 

Dodik Košarca prvo htio da smeni pa se predomislio

 

Košarac je zbog kršenja zakona već platio prekršajnu kaznu od oko trista evra, a njegov stranački šef Milorad Dodik je odmah nakon što je skandal dospeo u javnost najavio njegovu smenu.

„Košarac je završio što se tiče politike naše stranke“, kazao je Dodik, ali je naknadno  promenio mišljenje pa su poslanici Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) bili protiv smene, koju nisu podržali ni poslanici drugih stranaka koje čine vladajuću koaliciju.

„Vas ne zanima šta je Košarac napravio nego vaš politički dogovor s Dodikom“, rekao je jedan od potpisnika zahteva za smenu, poslanik Naše stranke (NS) Damir Arnaut, prebacujući Stranci demokratske akcije (SDA) što je podržala Dodikovog ministra.

Košarac je pre glasanja, obraćajući se poslanicima, priznao da je otišao na proslavu rođendana doktora koji je lečio njegovu pokojnu majku, sa kojim je i kućni prijatelj.

Dodao je da „nije razmišljao“ u trenutku kada je pozvan na zabavu.

„Poštovaću odluke Parlamentarne skupštine BiH“, zaključio je Košarac.

Pre glasanja poslanici su vodili žestoku trosatnu raspravu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar