Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je, posle današnjeg sastanka u skupštini, da nakon tri sesije razgovora predstavnika parlamentarnih stranaka nije došlo do dogovora oko izbora sudija Ustavnog suda i raspisivanja vanrednih izbora i najavio da DPS na sutrašnjoj sednici neće glasati ni za jednog kandidata za sudiju tog suda.

„DPS je zagovarao stav da su jedino rešenje krize prevremeni izbori i da se kroz njih dođe do stabilne političke vlade“, kazao je on na pres konferenciji nakon sastanka.

Sednica skupštine na kojoj će se birati sudije Ustavnog suda i na kojoj će se ponovo glasati o izmenama Zakona o predsedniku zakazana je za sutra.

DPS je ranije saopštio da postiji mogućnost da glasaju za jednog od četvorice kandidata, čime bi se odblokirao rad tog suda.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović na konferenciji za medije kazao je da će oni i Demokrate Alekse Bečića glasati za izmene Zakona o predsjedniku.

Za sada nije poznato kako će se izjasniti URA premijera Dritana Abazovića, čiji su poslanici podržali izmene Zakona o predsedniku kojim skupština preuzma deo njegovih nadležnosti u oblasti predlaganja mandatara za sastav nove vlade.

Predsednik Milo Đukanović ga međutim nije potpisao, vratio ga je na ponovno odlučivanje i zatražio mišljenje Venecijanske komisije.

Venecijanska komisija, preporučila je da se ne usvajaju izmene Zakona o predsedniku Crne Gore jer bi u suštini one predstavljale promenu Ustava i to manjom (skupštinskom) većinom od propisane.

Ona je pozivala institucije, poslanike i političke partije da odgovorno učestvuju u rešavanju trenutnog „ćorsokaka i pronađu konstruktivne kompromise za važne odluke, uključujući i izbor sudija Ustavnog suda“.

Evropska unija (EU) je posle toga pozvala političke lidere Crne Gore da u potpunosti slede preporuke Venecijanske komisije.

Parlamentarna većina posegla je za promenama Zakona o predsedniku nakon što je Đukanović iz formalnih razloga odbio da dodeli mandat za sastav nove vlade njihovom kandidatu Miodragu Lekiću.

On je predložio skupštini da sebi skrati mandat, kako bi bili raspisanii prevremeni izbori.

Većina je to odbila insistirajući na formiranju nove vlade nakon što su oborene prethodne dve – Zdravka Krivokapića u februaru i Dritana Abazovića u avgustu ove godine.

Ove procese Venecijanska komisija (VK) ocenila je kao nepoštovanje institucija i lošu političku kulturu.

DPS i Socijaldemokrate su pozvali poslanike parlamentarne većine da ne glasaju za izmene Zakona o predsedniku posle negativnog mišljenja VK o tom Zakonu.

Ustavni sud Crne Gore je nefunkcionalan je od 13. septembra nema kvorum za odlučivanje, jer ima samo troje sudija od ukupno sedam. ;Za taj izbor je potrebna tropetinska većina, odnosno podrška 49 poslanika, koju parlamentarna većina nema.

***

BONUS VIDEO: Objavljeni konačni rezultati izbora u Podgorici: Opozicija potukla Mila Đukanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar