Izbeglice Avganistan
Izbeglice Foto:EPA-EFE/DISTRICT INFORMATION OFFICE JAMNAGAR

Dečje izbeglice iz Avganistana držane su u hotelima nedeljama bez cipela, rezervne odeće, novca i pristupa zdravstvenoj zaštiti, što je sramota za ministarku unutrašnjih poslova Velike Britenije koja je obelaća pomoć ljudima koji beže od talibana, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedna maloletni Avganistanac stigao je bez pratnje u Britaniju pre mesec dana. Rekao je da mu nisu dati nikakvi pravni saveti ni prevodioci, da njihov zahtev za azil tek treba da se obradi i da nemaju pojma gde se nalaze, pa čak ni da pronađu najbližu džamiju.

Prošle nedelje Priti Patel, najavljujući planove za preseljenje hiljada avganistanskih izbeglica u Veliku Britaniju, obećala je da da će „pružiti podrpku kako bi se osiguralo njihovo integrisane i napredovanje“. Iapk, trenutni pristup ministarstva unutrašnjih poslova opisan je kao „potpuni pregled“ mera zaštita dece koji su prekršili njihove zakonske odgovornosti, prenosi Gardijan.

Uprkos ponudama brojnih specijalizovanih dobrotvornih organizacija, da uđu u hotele i procene decu, ministarstvo unutrašnjih poslova je to odbilo.

Foto:EPA-EFE/STRINGER

Grupa muslimanske zajedice koja je ponudila hranu deci izbeglicama u hotelu u blizini Brajtona, odbijena je uprkost pritužbama nekih mladih koji su im nudili samo „kuvano povrće“.

Takođe se tvrdi da se deca ubacuju u teksije i voze širom zemlje bez pratnje i sistema zaštite dece. U jednom slučaju kaže da je dete prevezeno više od 250 milja od južne obale do Jorkšira bez pratnje, što je izazvalo dodatne sumnje u ministarstvo da zaštiti tražioce azila bez pratnje.

Odmah je to izazvalo zabrinutost za bezbednost dece koja se drže u hotelima, pri čemu se u onom u blizini Brajtona čuva 70 maloletnika.

U sredu je petogodišnji avganistanski izbeglica pao sa prozora hotela u Šefildu na devetom spratu, nekoliko dana po dolasku u Britaniju. U subotu se pokazalo da su tražioci azila prethodno udaljeni iz hotela jer im nije odgovaralo da ostanu u njima.

Poslanici sada traže istragu o bezbednosti smeštaja koji je obezbeđen avganistanskim izbeglicama.

FotoASVAKA NEWS via REUTERS

Analitičari predviđaju priliv avganistanske dece bez pratnje u Veliku Britanju dok porodice šalju svoju decu na sigurno. Prošle nedelje pojavio se snimak na kojem se vidi kako je dete predato američkom vojniku preko zida i žičane ograde usred haosa na aerodromu u Kabulu.

Kritika ministarstva unutrašnjih poslova dolazi nakon što je prezelo odgovornost za svu decu koja su stigla u Dover pre dva meseca. Ilejn Ortiz, osnivač projekta Kolibri u Brajtonu, kaže: „Matična kancelarija treba da im bude korporativni roditelja, ali ne preuzimaju odgovornost – nema zaštite dece, nema zdravstvenog pregleda, nema obrade zahteva za azil. To je šokantno“.

Ona je u četvrtak razgovara sa jednim tinejdžerom iz Avganistana i otkrila njegovo iskustvo iz hotela.

„Nije imao cipele od odlaska u Britaniju, imao je jedna par pantalona, bez kaputa kada je padala kiša, bez novca, bez pristupa prevodiocu, bez pravnih saveta, a hrana nije bila kulturološki prikladna“, rekla je ona.

Endi Elevin, izvšrni direktor Fonda za decu i tinejdžere kaže da je ministarstvo postupilo grubo, bez obzira na najbolje interes dece.

Ova vest dolazi sada kada UN iznosi novu zabrinutost zbog odgovora Velike Britanije na humanitarnu krizu koja se odvija u Avganistanu, a zvaninici su njen pristup označili kao kontradiktoran.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice pozvao je Patel da odustane od predloženih izmena britanskog sistema azila ako misle da ozbiljno pomogne Avganistancima da pobegnu od talibana.

Foto:EPA-EFE/Spanish Ministry of Defense

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar