Foto: Shutterstock/Andrej Safaric

Državljani trećih zemalja, u koje spada i Srbija, i dalje mogu da uđu u Hrvatsku bez negativnog PCR testa ako putuju iz turističkih ili drugih nužnih razloga i ukoliko su vakcinisani bilo kojom vakcinom koja se koristi u EU, uključujući rusku i kinesku, rečeno je danas agenciji Beta u MUP Hrvatske.

POGLEDAJTE JOŠ:

„I nadalje će se priznavati vakcine Gamaleja (Sputnjik) i Sinofarm, ukoliko su vakcinisani s obe doze navedenih vakcina najmanje 14 dana pre dolaska na granični prelaz Hrvatske, u kojem slučaju treba da poseduju i na graničnom prelazu pokažu potvrdu o primanju obe doze vakcina“, objašnjeno je Beti u hrvatskom MUP.

Dražavljani trećih zemalja i dalje u Hrvatsku mogu da uđu ako putuju iz turističkih razloga i imaju potvdu o iznajmljivanju smeštaja, ili ako su vlasnici nekretnine, ili plovila. Pod nužnim razlozima podrazumevaju se lični, porodični ili poslovni razlozi.

Putnicima koji nisu vakcinisani, za ulazak u Hrvatsku priznavaće se negativan nalaz PCR testa, ili brzog antigenskog testa.

Takođe, priznaje se i potvrda da su preboleli kovid-19 u prethodnih šest meseci, ili potvrda o prebolevanju kovida-19 i vakcinaciji jednom dozom vakcine unutar šest meseci od početka bolesti, s tim da vakcinisanje mora biti sprovedeno manje od 180 dana pre dolaska na granični prelaz.

Državljani „trećih država“ iz nužnih razloga mogu da uđu u Hrvatsku i bez nabrojanih potvrda, ali u tom slučaju moraju odmah po dolasku da obave PCR ili brzi test o svom trošku i da do negativnog rezultata testa budu u samoizolaciji.

U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mera samoizolacije u trajanju od deset dana.

U Hrvatskoj su od 1. juna na snazi nove olakšane mere za prelazak granice, prema kojima negativan test na koronavirus sada važi 72 časa.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar