Ilustracija: TERRY SCHMITT / UPI / Profimedia

Federalni sudija je privremeno zabranio San Francisku da uklanja beskućnike s ulica jer je gradska vlast prekršila sopstvenu politiku time što im nije ponudila smeštaj.

Sud u Oklandu je ove nedelje hitnom naredbom San Francisku zabranio da ukloni šatore i konfiskuje stvari beskućnika, izvestio je lokalni list „San Francisko kronikl“.

Grad su tužili beskućnici da bi sprečili San Francisko da pre no što im obezbedi hiljade dodatnih kreveta u gradskim skloništima, demontira njihova improvizovana naselja, uglavnom u parkovima, i ukloni pojedinačne šatore s ulica iz haustora.

Tužioci – beskućnici su izneli da im gradska vlast nije davala smeštaj, a uklanjala je njihove logore i nepropisno im plenila ili bacala stvari, uključujući mobilne telefone, lekove, lična doumenta, čak i ortpedska pomagala.

Argumenti grada u svoju odbranu bili su „potpuno neubedljivi“, ocenio je sud.

U saopštenju, gradonačelnica San Franciska, London Brid, odbacila je odluku suda jer smatra da se gradovima ne može upravljati kako smatra sud.

„Već imamo premalo sredstava za rešavanje problema mentalno obolelih koje vidimo na našim ulicama, a sada nam je rečeno da ne koristimo još jedno sredstvo (uklanjanje šatora beskućnika) koje pomaže dovođenje ljudi s ulice u smeštaj i održava naše ulice bezbednim i čistim za naše stanovnike“.

Brid je rekla da mnogi beskućnici „odbijaju usluge ili već imaju smeštaj“, a ipak su i dalje na ulici, dok neki koriste ulične šatore za „dilovanje droge, trgovinu ljudima i druge nezakonite aktivnosti“.

Procenjuje se da u San Francisku ima 7.800 beskućnika, a grad je priznao da nema dovoljno kreveta u smeštaju za njih. Tako su u petak bila slobodna svega 34 kreveta, objavio je Komitet pravnika za građanska prava oblasti San Franciska.

Prošle nedelje savezni sudija je izdao hitnu zabranu da bi sprečio drugi grad, Finiks u susednoj Arizoni, da silom ukloni veliki kamp beskućnika u centru grada. Vlasti ne mogu da zabrane život u šatorima, ako im ne daju krevet u skloništu, a mogu samo da zaplene onu imovinu beskućnika koja je nelegalna ili opasna.

Udruženje beskućnika Novog Meksika i drugi tužili su ove nedelje grad Albukerki čije službe, kako tvrdi, „uništavaju kampove i kriminalizuju ljude samo zato što su beskućnici“.

***

BONUS VIDEO: Plavi autobus, mobilni centar za pomoć beskućnicima u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar