Silvio Berluskoni Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni rekao je da se, kada bi bio šef vlade, ne bi sastao s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim jer ga krivi za rat sa Rusijom.

Berluskoni, vođa konzervativne stranke „Napred Italijo“ koja je deo vladajuće koalicije, to je rekao nakon što je italijanska premijerka Đorđa Meloni u petak optužila Francusku za ugrožavanje jedinstva Evropske unije organizujući i francusko-nemačku večeru u Parizu sa Zelenskim na kojoj nisu bili drugi evropski saveznici.

„Ja nikada ne bih otišao razgovarati sa Zelenskim zato što svedočimo pustošenju njegove zemlje i pokolju njegovih vojnika i civila“, rekao je Berluskoni novinaru nakon što je glasao na regionalnim izborima u italijanskoj pokrajini Lombardiji, prenosi Index.hr.

Osamdesetšestogodišnji političar često se hvalio prijateljstvom s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom do njegove invazije na Ukrajinu, a prošlog septembra je izazvao kontroverze rekavši da je Putin bio prisiljen na rat i da je hteo na čelo Kijeva postaviti „pristojne ljude“.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslao poruku Zapadu

Berluskoni smatra da do rata nikada ne bi došlo da je Zelenski prestao napadati dve separatističke republike u Donbasu. „Stoga vrlo, vrlo negativno ocenjujem ponašanje ovog gospodina“, rekao je Berluskoni.

Melonin kabinet je objavio da je podrška italijanske vlade Ukrajini „čvrsta i odlučna, kao što je jasno navedeno u programu i potvrđeno u svim glasanjima parlamentarne većine“.

Berluskoni je takođe pozvao Sjedinjene Američke Države da pritisnu Zelenskog i zaprete da neće slati oružje u Ukrajinu i da obećaju veliki  program pomoći ako Ukrajina odmah pristane na primirje. Šef italijanske diplomacije Antonio Tajani, takođe član Berluskonije partije, na društvenoj mreži Tviter je napisao da se stranka „uvek zauzima za nezavisnost Ukrajine, na strani Evrope, NATO-a i Zapada“.

BONUS VIDEO:  Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar