Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, EPA-EFE/OLEG PETRASYUK, Nicola Marfisi/AGF / Sipa Press / Profimedia,EPA-EFE/ERIC LALMAND / POOL

Ukrajina je optužila Silvija Berluskonija da je "ljubio Putinove krvave ruke" nakon što je bivši premijer Italije okrivio Vladimira Zelenskog za rusku invaziju na tu zemlju.

U komentarima koji su izazvali talas kritika, Berluskoni je rekao da se ne bi sastao sa Zelenskim da je sada predsednik italijanske vlade i optužio prvog čoveka Ukrajine za rat u toj zemlji. Kako je rekao, da je ukrajinski predsednik „prestao da napada dve autonomne republike Donbasa“ onda se „ovo (rat prim. aut.) se ne bi dogodilo“.

„Svedoci smo razaranja njegove (Zelenski prim. aut.) zemlje i pokolja njenih (Ukrajine prim. aut.) vojnika i civila. Ocenjujem ponašanje ovog gospodina veoma, veoma negativno“, rekao je Berluskoni koji je tokom svog premijerskog vremena negovao bliske odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Berluskoni, čija je stranka „Forca Italia“ deo koalicije koju predvodi premijerka Đorđa Meloni, takođe je pozvao SAD da se uključe u obnovu Ukrajine pod uslovom da Zelenski naredi momentalni prekid vatre.

Pročitajte još:

Melonina kancelarija je brzo objavila saopštenje nakon Berluskonijevih komentara u kojima je ponovila čvrstu podršku njene vlade Ukrajini.

Mihail Podoljak, savetnik Zelenskog, rekao je za „La Repubblica“ da su Berluskonijeve reči „štetne za Italiju“.

„Berluskoni je VIP agitator koji deluje u okviru ruske propagande, on menja reputaciju Italije za svoje prijateljstvo sa Putinom. Odbacite masku i recite javno da se zalažete za genocid nad ukrajinskim narodom“, dodao je on.

Oleg Nikolenko, portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, napisao je na Fejsbuku: „Beluskonijeve besmislene optužbe protiv Zelenskog pokušaj su da poljubi Putinove ruke, krvave do lakata“.

Opširnije o današjim dešavanjima u Ukrajini pročitajte u našem blogu uživo. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar