Foto:: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Zvaničnici Francuske, SAD i NATO pridružili su se danas osudama Evropske unije, Nemačke i Velike Britanije o "strašnom ratnom zločinu" u gradu Buča u Ukrajini i založili se za dodatne sankcije Rusiji kao i za što brže okončanje rata.

Nasilje za koje se smatra da su odgovorne ruske snage u Buči u oblasti Kijeva izaziva osećaj „udarca pesnicom u stomak“ i to mora da prestane, rekao je danas državni sekretar SAD Entoni Blinken.

„Ne možemo to normalizovati. To je realnost koja se događa svaki dan, dok se nastavlja brutalnost Rusije protiv Ukrajine“, rekao je Blinken za Si-En-En ponavljajući da će SAD dati doprinos da se „dokumentuju“ mogući „ratni zločini“ da bi oni koji su odgovorni za njih podneli račune.

Nasilje su osudili nemački, britanski i francuski zvaničnici.

„Taj strašni ratni zločin ne može ostati bez odgovora“, rekao je nemački vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek za list Bild dan posle otkrića brojnih tela u Buči, gradu severozapadno od Kijeva koje su ukrajinske snage povratile od Rusa.

Pročitajte još:

Habek se založio za jačanje sankcija i dodao da se o tome razgovara sa partnerima u Evropskoj uniji.

Nešto kasnije je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok napisala na Tviteru da „neobuzdano nasilje Putina uništava nedužne porodice i ne poznaje nikakve granice“. Dodala je da „odgovorni za te ratne zločine“ treba „da polože račune.

Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je da se rasvetle „zločini koje je počinila ruska vojska“ protiv civila.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras je osudila danas „gnusno delovanje“ ruske vojske protiv civila u Ukrajini, posebno u Buči u regionu Kijeva, i zatražila istragu za ratne zločine.

„Dok su ruske trupe bile primorane da se povuku, vidimo sve više dokaza gnusnog delovanja okupacionih snaga u gradovima kao što su Irpin i Buča“, napisala je Liz Tras u saopštenju.

„Njihovi neselektivni napadi na nedužne civile tokom ilegalne i neopravdane ruske invazije u Ukrajini treba da budu predmet istrage za ratne zločine“, napisala je ona.

Ona je rekla da neće dozvoliti da Rusija prikrije svoju umeštanost u tim zločinima preko „cinične dezinformacije“.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian je „najčvršće osudio“ delovanje ruske vojske protiv civila u više ukrajinskih gradova, posebno u Buči i pozvao da se sudi odgovornim za te zločine.

On je rekao da Francuska deluje zajedno sa svojim partnerima, ukrajinskim vlastima i odgovarajućim međunarodnim sudovima, posebno Međunarodnim krivičnim sudom da ta dela ne ostanu nekažnjena i da odgoovrni za njih budu izvedeni pred sud i osuđeni, rekao je francuski ministar.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da ruske vlasti treba da odgovore za zločine počinjene u Buči gde su otkrivena brojna tela.

„Slike koje su nam stigle iz Buče, grada oslobođenog blizu Kijeva su neizdržljive“, napisao je Makron danas na Tviteru i osudio „stotine civila kukavički uibijenih na ulicama“.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da su ubistva civila koja se pripisuju ruskoj vojsci u Buči kod Kijeva „užasna“, govoreći o brutalnosti koja nije viđena u Evropi decenijama.

„Apsolutno je neprihvatljivo da civili budu mete i i ubijani, i to ukazuje koliko je važno da se okonča taj rat“, rekao je Stoltenberg za Si-En-En.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel danas je takođe ukazao da je šokiran slikama zločina koje je ruska vojska počinila u oblastima koje su ukrajinske snage oslobodile uz haštag „Bučamaksakr“ i zatražio dodatne sankcije protiv Rusije.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je danas da je šokiran „okrutnim ratnim zločinima“ koje su počinili ruski vojnici u gradu Buča severozapadno od glavnog grada, koji se mogu opisati samo kao genocid.

Gotovo 300 ljudi je sahranjeno „u masovnim grobnicama“ u Buči, koju su ukrajinski vojnici povratili od ruskih snaga, izjavio je juče gradonačelnik Anatolij Fedoruk.

Agencija Frans pres je juče videla tela najmanje 20 muškaraca u civilu kako leže na jednoj ulici u Buči, jednom od muškaraca su bile vezane ruke a tela su rasuta na razdaljini od više stotina metara.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba danas je osudio ta ubvistva kao „namerni masakr“.

Bonus video: Leševi na ulicama u Buči, predgrađu Kijeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar