Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Aktivisti i organizacije za ljudska prava kažu da se povećava broj dokaza o brutalnosti policije nad ljudima koji su pritvoreni u Belorusiji, dok se protesti zbog spornih izbora nastavljaju, peti dan zaredom.

Neki od oslobođenih zatvorenika su podelili slike preko aplikacije Nekta, na kojima se vide njihove modrice i natečena tela, uključujući povrede leđa i zadnjice, koje im je navodno nanela policija. Organizacija Amnesti Internešnal saopštila je da su ljudi koji su uhapšeni opisali da su bili skinuti goli, pretučeni i da im se pretilo silovanjem, piše BBC.

„Bivši zatvorenici rekli su nam da su jedinice za pritvor postale odeljenja za mučenje, gde su demonstranti primorani da leže u prljavštini, dok ih policija tuče palicama,“ rekla je Mari Straters, direktorka Amnestija za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju.

Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Snimci brutalnog nasilje policije nad demonstrantima kruže društvenim mrežama. U međuvremenu se pojavio još jedan snimak, koji prikazuje zastrašivanje mladih, pretučenih i privedenih demonstranata, a koji je objavljen na beloruskoj televiziji.

Zvaničnici su potvrdili da su dve osobe umrle tokom nemira. Jedan demonstrant umro je tokom protesta u Minsku u ponedeljak, dok je drugi muškarac preminuo nakon što je u sredu uhapšen u gradu Gomel na jugoistoku zemlje.

Pročitaj i:

Njegova majka kaže da je imao problema sa srcem i da je satima držan u policijskom kombiju.

U nekoliko državnih fabrika organizuju se štrajkovi radnika protiv nasilja nad demonstrantima.
Beloruska policija koristila je bojevu municiju u sukobu sa demonstrantima u gradu Brestu na jugozapadu zemlje, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Snimci koji su objavljeni na aplikacija za razmenu poruka Nekta prikazuju da se protesti nastavljaju na ulicama dok demonstranti skandiraju „izađite“.

Uplakani članovi porodica okupili su se ispred zatvora u glavnom gradu Minsku, u nadi da će se susresti sa voljenima ili saznati bilo kakvu informaciju o njima.

Tokom dana, žene na protestima formirale su „ljudski lanac“ u Minsku i drugim gradovima Belorusije kako bi osudile nasilno suzbijanje demonstracija koje su izbile zbog spornih izbora.

Snimci koji kruže društvenim mrežama prikazuju pripadnicu opozicije Mariju Kolesnikovu kako se pridružava ženama na protestu, držeći buket cveća.

Nemiri su počeli nakon što je Aleksandar Lukašenko proglašen pobednikom predsedničkih izbora u nedelju, čije rezultate su osudili EU i SAD, ocenivši da nisu bili ni fer ni slobodni.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar