Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Poslanik norveškog parlamenta iz Hrišćansko-demokratske partije Geir Toskedal, predložio je da se tri beloruske opozicione liderke - Svetlana Tihanovska, Marija Kolesnikova i Veronika Cepkalo, nominuju za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine, javio je norveški list "Vart land“.

„Toskedal nominuje opozicione političarke u Belorusiji za Nobelovu nagradu za mir 2021. Tri žene odigrale su posebnu ulogu u borbi protiv totalitarnog režima u Belorusiji. To zaslužuje Nobelovu nagradu za mir“, navodi se u saopštenju, preneo je AFP.

Pročitajte još:

Član norveškog parlamentarnog odbora za spoljnu politiku i odbranu, naveo je da beloruski opozicioni političari „organizuju mirne demonstracije, uprkos činjenici da se vlasti sve oštrije odnose prema njima“.

On smatra da sve tri žene zaslužuju da budu nagrađene „za njihovu borbu za demokratske vrednosti i ljudska prava“.

Ističe da su one bile „inspiracija za mirne proteste koji se svake nedelje odvijaju na ulicama Minska“.

„Nadamo se da će nominacija dovesti do još veće svesti o mirnoj borbi koja se vodi protiv poslednjeg evropskog diktatora i da će to biti priznanje svima koji su usred borbe, onima koji učestvuju, onima koji su pretučeni, onima koji su zatvoreni, onima kojima je uništen svakodnevni život, te onima koji su žrtvovali živote za slobodnu demokratsku Belorusiju“, navodi se u obrazloženju nominacije, piše „Vart land“.

Inače, Kolesnikova se nalazi u zatvoru, dok su Tihanovska i Cepkalo napustile zemlju.

Današnji protest je prvi otkako je Tihanovska, koja se sklonila u Litvaniju da bi izbegla hapšenje, postavila ultimatum Lukašenku da se povuče sa čela države do 25. oktobra.

Ona je najavila da će u suprotnom pozvati sve građane da izađu na ulice i da započnu generalni štrajk.

Protesti u Belorusiji

Podsetimo, protesti širom zemlje održavaju se još od predsedničkih izbora 9. avgusta, na kojima je aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko ubedljivo pobedio.

Opozicija tvrdi da su izbori namešteni i zahteva Lukašenkovu ostavku i nove izbore.

Lukašenko, koji je na vlasti 26 godina, odbio je da podnese ostavku i obezbedio je podršku ruskog kolege Vladimira Putina.

Evropska unija je odbila da prizna rezultate spornog glasanja. Prošle nedelje ministri spoljnih poslova EU složili su se da uvedu sankcije Lukašenku dok blok nastoji da pojača pritisak zbog represije nad demonstrantima.

Do sada je policija uhapsila preko 13.000 učesnika protesta, uključujući i sve značajne opozicione lidere koji nisu napustili zemlju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar