Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko Foto: EPA-EFE/MAXIM GUCHEK

Beloruske vlasti su danas odobrile izmene krivičnog zakona kojima se smrtna kazna uvodi i za pokušaj izvršenja terorističkog akta, a kritičari vlade u Minsku navode da je taj potez usmeren protiv opozicionih aktivista.

U Belorusiji, kojom čvrstom rukom vlada predsednik Aleksandar Lukašenko, do sada je smrtna kazna bila predviđena za terorističke akte sa smrtnim ishodom, za brutalna i višestruka ubistva, prenosi agencija Rojters navode ruskih medija.

Beloruski parlament je danas podržao proširenje upotrebe smrtne kazne nakon što su aktivisti pokušali da sabotiraju delove železničke mreže kako bi Rusiji otežali premeštanje snaga u Ukrajinu.

Rusija je koristila teritoriju Belorusije, svoje bliske saveznice, za invaziju na Ukrajinu započetu 24. februara. Minsk negira umešanost u sukob, ali priznaje da je beloruska teritorija korišćena za invaziju.

Izmene krivičnog zakona stupaju na snagu u roku od 10 dana od zvaničnog objavljivanja.

SAD su oštro osudile proširenje upotrebe smrtne kazne na pokušaje izvršenja terorističkog akta, ocenivši da će se na meti novog zakona naći prodemokratski aktivisti i osobe koje se protive ruskom ratu u Ukrajini.

Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je Lukašenka da „nastavlja represiju“ i da novom merom nastoji da zadrži vlast „putem straha i zastrašivanja“, prenosi agencija Frans pres.

I opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja je pobegla iz Belorusije 2020. godine kako bi izbegla hapšenje, ocenila je da je proširenje primene smrtne kazne „direktna pretnja“ protivnicima Lukašenkovog režima i onima koji se protive agresiji Rusije na Ukrajinu.

Lukašenkov režim je znatno pooštrio represiju posle predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine, kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti. Demonstranti su se pobunili zbog zvaničnih rezultata izbora, prema kojima je Lukašenko ubedljivo pobedio.

Od tada su mnogi protivnici Lukašenka, koji je na vlasti od 1994. godine, optuženi i uhapšeni po optužbi da su pripremali ili pokušali izvršenje terorističkog akta.

***

Bonus video: Embargo na srpsku hranu u Belorusiji, Lukašenko sve manje tolerantan

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar