Foto: Oleg RudniK / Shutterstockc

Sud u Belorusiji osudio je danas na dugogodišnje kazne zatvora dvoje opozicionih aktivista koji su pobegli iz zemlje, što su prve presude beloruskim disidentima koje su izrečene u njihovom odsustvu.

Opozicionari Alijaksandra Herasimenija i Aleksander Opejkin odlukom suda u Minsku dobili su po 12 godina zatvora, na osnovu optužnice koja ih tereti za pozivanje na uvođenje sankcija Belorusiji i nanošenja štete nacionalnoj bezbednosti zemlje.

Suđenje je održano iza zatvorenih vrata i bez prisustva okrivljenih, na osnovu novog zakona koji je autoritarni predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko potpisao u julu, i koji dopušta suđenja u odsustvu onih koji su pobegli iz zemlje.

Herasimenija, bivša plivačica i trostruka osvajačica olimpijske medalje, osnovala je sa Opejkinom Zadužbinu za belorusku sportsku solidarnost, koja je ujedinila stotine beloruskih atleta koji se protive autoritarnoj vlasti predsednika Belorusije Aleksandera Lukašenka.

Belorusiju su uzdrmali ogromni protesti nakon spornih izbora u avgustu 2022. godine na kojima je Lukašenko reizabran za predsednika države a koje su opozicija i zapadne zemlje ocenili kao nameštene.

Vlasti su na proteste odgovorile silom, uhapsivši više od 35.000 ljudi, dok su hiljade dobile batine od policije. Potom je Zapad uveo sankcije Belorusiji.

Zadužbina za belorusku sportsku solidarnost doprinela je otkazivanju krupnih međunarodnih sportskih takmičenja u Belorusiji 2021. godine.

Herasimeniji je osim zatvorske kazne izrečena i konfiskacija njenog stana, automobila i 48.000 dolara na njenim bankovnim računima.

Liderka beloruske opozicije Svitlana Cikanuskaja koja živi u egzilu u Litvaniji, a takođe se suočava sa sudskim gonjenjem u domovini, osudila je danas presude izrečene Herasimeniji i Opejkinu.

„Sramotno! Ovako režim pokušava da kazni svoje opomente u egzilu. Režim ne može da ih se dočepa, ali njihova imovina u Belorusiji je zaplenjena, uključujući automobil i stan“, napisala je Cikanuskaja.

Prema podacima Vjasne, najistaknutije beloruske organizacije za ljudska prava, u Belorusiji je trenutno iza rešetaka 1.439 političkih zatvorenika.

***

BONUS VIDEO: Taktičke vežbe ruskih regruta u Belorusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar