Nebo, zvezde, galkasija, noć
Foto: Shutterstock

Belgijski naučnici traže volontere koji će ”slušati zvezde” i pomoći u otkriću i kategorizaciji novih zvezda i sazvežđa, piše Anadolija.

Na Internet stranici, koju su astronomi belgijskog Univerziteta Leven kreirali za projekt pod nazivom ”AstroSounds”, navedeno je kako se astronomija ne sastoji samo od posmatranja, već i da zvezde, poput muzičkih instrumenata mogu vibracijama stvarati zvuk.

Rečeno je da ce će biti sprovedeni eksperimenti da li ljudsko uho može da razlikuje zvukove koje proizvode zvezde.

Nebo, zvezde, galkasija, noć
Foto: Shutterstock

Naučnica Univerziteta Leven Katrin Kolenberg kazala je da pojedine zvezde vibracijama mogu da proizvode zvuk kao divovska zvona, koja ljudsko uho ne može da čuje.

Kolenberg je kazala da zvezde mogu da vibriraju ili da odjekuju poput džinovskih zvona, te iako ljudsko uho ne može da ih direktno čuje, to može biti vidljivo u promeni svetla koje dolazi iz zvezda, koje kasnije može biti pretvoreno u zvuk.

Dodala je da na taj način može biti moguće raspoznati zvezde.

Osvrnula se i na način na koji će zvezde biti slušane u okviru tog projekta.

“I zvezde su, poput Sunca, džinovske lopte gasa. Imaju posebne karakteristike koje proizvode posebne zvukove. Omogućavanjem većem broju ljudi da sluša različite tipove zvezda možemo da otkrijemo koliko je snažno ljudsko uho za analizu podataka”, rekla je Kolenberg.

BONUS VIDEO: Lansiranje satelita Džejm Veb označava početak nove ere istraživanja svemira

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar