Belgija Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ; EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Danas su u Belgiji stupile na snagu stroge mere koje je nacionalno Veće usvojilo još u petak uveče, a koje su slične lokdaunu (karantinu).

Od ponoći do 5 sati ujutro u celoj državi uveden je policijski čas.

Pročitajte još:

Svi kafići i restorani su potpuno zatvoreni na mesec dana. Svako ima pravo da bude u kontaktu sa samo jednom osobom izvan svog domaćinstva, a u goste se mogu zvati najviše četiri osobe, i to iste, pod uslovom držanja distance. Posle osam sati uveče se ne sme prodavati alkohol.

Situacija izvan kontrole

Vlasti su bile primorane na ovakvu meru jer je situacija potpuno izvan kontrole i bolnicama preti kolaps. To pokazuju i brojke kojima Belgija ponovno obara crne rekorde. Prošle nedelje je broj zaraženih bio oko 12.000 dnevno, znatno viši nego u celoj Nemačkoj koja ima osam puta više stanovnika.

Preko 250 novih pacijenata dnevno završi u bolnicama, a broj umrlih je sada preko 30 dnevno. U dve nedelje broj zaraženih se povećao za 220 odsto.

BelgijaFoto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Belgijski premijer Aleksander de Kro je čak otkazao prvi posetu Holandiji, u novom svojstvu, kako bi se posvetio borbi protiv pandemije.

Ministar zdravlja Frank Vandenbruk je upozorio da Brisleu i Valoniji preti “cunami”, odnosno situacija u kojoj više ništa neće biti pod kontrolom.

Brojke alarmantne

“Ako se broj zaraženih bude ovako povećavao, povećaće se i broj smeštenih u bolnicama i to toliko da će se sve više odlagati prijem pacijenata s drugim bolestima koje nisu vezane za kovid. Situacija u Briselu i u Valoniji je najgora u Evropi” rekao je ovaj ministar.

Belgija Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Brojke u Belgiji su alarmantne u odnosu na broj stanovnika. Na 11 miliona stanovnika preko 12.000 zaraženih dnevno je dramatično. U samo dve nedelje oktobra u Belgiji je bilo dva puta više zaraženih nego tokom tri meseca proleća. Tada je Belgija imala i najveću stopu smrtnosti na svetu. Na 60 hiljada zaraženih bilo je čak 9.000 umrlih, što je bio najveći procenat na svetu.

Ukupni broj do sada potvrđenih slučajeva zaraze je 220 hiljada, od čega je gotovo 16 hiljada slučajeva potvrđeno u drugom talasu. Belgija testira oko 60 hiljada ljudi dnevno. Zbog velike navale u centrima za testiranje, laboratorije koje analiziraju uzorke ne uspevaju na vreme da dostave rezultate. Vlasti upozoravaju da će se rezultati mera koje su stupile na snagu videti tek nakon desetak dana.

BONUS VIDEO

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar