Foto:Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Bela kuća pozvala je danas Kinu da osudi rusku invaziju na Ukrajinu, pošto se napad Moskve na njenog suseda nastavlja, a ruski predsednik Vladimir Putin stavio je nuklearne snage u stanje posebne borbene gotovosti. Američki predsednik Džo Bajden je indirektno kritikovao  Kinu prošle nedelje nakon što je Peking odbio da nazove ruski potez invazijom.

„Ovo nije vreme da stojimo po strani. Ovo je vreme da budemo glasni i osudimo postupke predsednika Putina i Rusije koja je izvršila invaziju na suverenu zemlju“, rekla je sekretarka za štampu Bele kuće DŽen Psaki u intervjuu za MSNBC, preneo je Rojters.

Kina je, uz Indiju i Ujedinjene Arapske Emirate, bila uzdržana kada se u subotu glasalo o Nacrtu rezolucije u kojoj je Savet bezbednosti UN pozvao na hitno obustavljanje ofanzive u Ukrajini.

Peking je takođe ranije kritikovao Zapad zbog uvođenja novih sankcija Rusiji.

Osuda je došla nakon što je Rusija naredila trupama da uđu u samoproglašene Donjecke (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

Kina je poslednjih nedelja okrivila Sjedinjene Države i njihove zapadne saveznike za „razvijanje“ krize, a portparolka ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin je ranije izjavila da SAD „dolivaju ulje na vatru“.

Američki predsednik Džo Bajden je indirektno kritikovao  Kinu prošle nedelje nakon što je Peking odbio da nazove ruski potez invazijom i pozvao sve strane na suzdržanost.

„Putin će biti izopšten sa svetske pozornice. Svaka država koja toleriše golu rusku agresiju na Ukrajinu biće okaljana kao saučesnik“, rekao je Bajden ali nije spomenuo Kinu.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite iz minuta u minut na našem lajv blogu Nova.rs.

BONUS VIDEO: Ulice grada Lavova u Ukrajini

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar