Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Bela kuća je danas saopštila da ima nove obaveštajne podatke koji pokazuju da su ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un razmenili pisma dok Rusija traži od Severne Koreje municiju za svoj rat u Ukrajini.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izneo je detalje o najnovijem otkriću samo nekoliko nedelja pošto je Bela kuća saopštila da je utvrdila da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, tokom nedavne posete Pjongjangu, tražio od severnokorejskih zvaničnika da povećaju prodaju municije Moskvi za rat u Ukrajini.

Kirbi je rekao da Rusija traži dodatne artiljerijske granate i drugo što je neophodno za jačanje ruske voojne industrije.

On je dodao da su pisma „više na površinskom nivou“, ali da pregovori Rusije i Severne Koreje o toj kupoprodaji napreduju. Lideri su razmenili pisma posle Šojguove posete, rekao je on.

Bajdenova administracija je više puta tvrdila da se Kremlj oslanja na Severnu Koreju, kao i na Iran, za oružje koje joj je potrebno za rat protiv Ukrajine. Severna Koreja i Iran su uglavnom izolovani na međunarodnoj sceni zbog svojih nuklearnih programa i stanja ljudskih prava.

U martu je Bela kuća saopštila da je prikupila obaveštajne podatke koji su pokazali da Rusija želi dogovor sa Severnom Korejom o razmeni hrane za oružje, po kojem će Moskva obezbediti Severu potrebnu hranu i drugu robu u zamenu za municiju iz Pjongjanga.

Krajem prošle godine Bela kuća je saopštila da je utvrdila da je privatna ruska vojna kompanija „Vagner“ primila pošiljku oružja iz Severne Koreje da bi ojačala borbu u Ukrajini koju je vodila u ime Rusije.

I Severna Koreja i Rusija su ranije negirale tvrdnje SAD o oružju. Severna Koreja je, međutim, stala na stranu Rusije zbog rata u Ukrajini, insistirajući da je „hegemonistička politika“ Zapada kojeg predvode SAD, „primorala“ Moskvu na vojnu akciju da bi zaštitila svoju bezbednost.

***

BONUS VIDEO: Koliko su Vagnerovci oslabili Putina?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar