Foto: Alex Brandon/Pool via REUTERS

Ulazak novog predsednika SAD Džoa Bajdena u Belu kuću nije prošao bez incidenta - Bajdenovi su nekoliko neprijatnih trenutaka čekali ispred vrata svoje rezidencije da ih neko pusti da uđu unutra.

Pročitajte još:

Bio je to vrhunac transfera moći: predsednik Bajden i prva dama Džil Bajden došetali su do svog novog doma, popeli se stepenicama Severnog trema, mahnuli gomili dok je vojni bend svirao „Pozdrav glavnokomandujućem“ i okrenuli se da uđu u Belu kuću – samo da bi „poljubili“ zaključana vrata.

Dok je svet gledao, a ostatak porodice prilazio, predsednik Amerike je čekao ispred vrata. Da li je predsednik trebalo sam da otvori velika drvena vrata? Da li je bivši predsednik Donald Tramp, koji je izašao iz Bele kuće nekoliko sati ranije, zabravio vrata za sobom?

Nekoliko trenutaka kasnije, vrata su se otvorila a Bajdenovi su ušli unutra. Neprijatna scena potrajala je svega nekoliko sekundi ali nije prošla neprimećeno.

„Došlo je do kršenja protokola na ulaznim vratima koja nisu bila otvorena za prvu porodicu koja se u kuću pela preko Severnog trema“, rekla je Lea Berman koja je bila sekretarica Bele kuće u vreme administracije Džordža Buša.

„Zastoj u otvaranju vrata me je malo zbunio“, rekla je Beti Monkman koja je 30 godina bila kustos Bele kuće i koja je pomagala u transferu nadležnosti sa jedne administracije na drugu.

Foto: REUTERS/Tom Brenner

Greška je mali ali zanimljiv detalj koji pokazuje sav haos koji je vladao od dana izbora do inauguracije. Transfer vlasti sa Trampove na Bajdenovu administraciju bio je daleko od uobičajenog, pa samim tim ni predaja „ključeva“ Bele kuće Bajdenovima nije bila izuzetak.

Na prvom mestu, glavni nastojnik Bele kuće nije dočekao Džil i Džoa Bajdena kada su stigli. Iako trenutno nije jasno zašto im vrata nisu bila otvorena – obično ih otvaraju marinci – Timoti Harlet, inače Trampov čovek i nastojnik Bele kuće otpušten je pet sati ranije.

Foto:Photos by Tim Gardner/hcpress.com

Harlet (fotografija, sredina) , koji je bio direktor soba u Trampovom hotelu u Vašingtonu, pomagao je u preseljenju Bajdenovih u Belu kuću kada mu je u 11.30 po lokalnom vremenu rečeno da njegove usluge više nisu potrebne, piše Njujork tajms pozivajući se na svoje izvore.

Iako je Harlet rekao da bi voleo da ostane na nastojničkom mestu i u vreme nove administracije, Bajdenovi su se ipak odlučili za svog čoveka.

Harleta je 2017. izabrala Melanija Tramp da bude nastojnik Bele kuće i pomagao je u vođenju Bele kuće. „Izabran je zbog svoje impresivne poslovne biografije i menadžerskih veština“, rekla je tada Melanija Tramp.

Mesto glavnog nastojnika Bele kuće nije vezano za političku pripadnost ali je odluka Trampovih da unajme člana njihove organizacije unela politiku u tu ulogu, iako je Harlet pokušao da posao u Beloj kući predstavio kao samo jednu u nizu stanica u svojoj profesionalnoj karijeri hotelijera.

Posao u Beloj kući je dobro plaćen – oko 200.000 dolara, ali se radi mnogo i dan je dug, naročito ako je predsednik ranoranilac ili voli da ostaje do kasno noću budan. Tramp je bio oba. Bajden, kažu izvori, nije ranoranilac.

Iz sveta i regiona čitajte:

Posle izbornog dana, Harlet se našao u nezavidnoj situaciji: morao je da priprema Belu kuću za nove stanare iako je Tramp odbijao da prizna poraz. Tramp nije ispoštovao tradiciju i sreo se sa Bajdenom u Beloj kući. Melanija Tramp je kopirala supruga i nikada nije pozvala dr Džil Bajden da obiđe Belu kuću pre useljenja.

Mark Medous, bivši šef osoblja Bele kuće bio je besan kada je saznao da Harlet pokušava da pošalje knjige o rezidenciji Bajdenovom timu u novembru, rekli su listu ljudi upoznati sa situacijom.

Za sada nije jasno koga će Bajdenovi izabrati za Harletovog nastojnika, iako u Beloj kući i dalje postoji nekoliko pomoćnih nastojnika.

„Bila mi je čast što sam radio kao glavni nastojnik, to je pozicija gde lojalnost određenom predsedniku nije od tolikog značaja koliko lojalnost instituciji predsednika“, naveo je Harlet u saopštenju. „Ponosan sam što sam bio u prilici da podučim osoblje rezidencije kako da dočekaju sa ponosom i poštovanjem prvu porodicu, ne samo ove administracije već i budućih“, dodao je on.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram