Kanye West
Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Bio je taj jedan trenutak kada je Kanje Vest postao neprikosnoveni predmet sprdnje, mada se ultimativnim vrhuncem njegovog ludila tumačila najava da će se kandidovati za predsednika Amerike. Malo ko je, istina, mislio da je to išta više od šuplje priče za malo publiciteta, a onda je Vest uspeo da skupi hiljadu potpisa, iskešira 35.000 dolara i stvarno se kandiduje. Doduše, malo je kome i sada jasna politička agenda Kanjea Vesta.

Predsedničku kampanju vodi pod sloganom #2020Vision, ali mnogi strahuju kakvu bi viziju čovek poput njega mogao da ima, naročito s obzirom na probleme s mentalnim zdravljem koji su obeležili njegovih poslednjih nekoliko godina u javnom prostoru.

Na prvom – i jedinom – mitingu koji je održao u Južnoj Karolini kada je i zvanično pokrenuo kampanju, nosio je urezano u kosi „2020“ i vrištao i jecao i kmečao o abortusu – „Danas ne bi bilo Kanjea Vesta jer je moj tata bio previše zauzet“ – a nije mu mnogo pomoglo ni kada je na Tviteru pisao da njegova žena i njena majka pokušavaju da ga strpaju u mentalnu ustanovu protiv njegove volje.

Događaj sa čuvene dodele nagrada kada je Tejlor Svift oterao sa bine u retrospektivi deluje kao sasvim bezazleni ispad.

U intervjuu za Forbs još pre nego što se i zvanično kandidovao otkrio je da je protiv abortusa, logično, jer tako kaže biblija, da bi njegova Bela kuća bila reinkarnacija Vakande, fiktivnog kraljevstva iz Crnog pantera, da treba biti oprezan sa vakcinom protiv koronavirsa jer „žele da nas čipuju“, ali i da će se kandidovati isključivo pod okriljem svoje partije nazvane Rođendanska stranka jer „kad mi pobedimo, svima je rođendan“.

 

Protiv smrtne kazne je, ali oko poreza još nije siguran, pa će morati da to još malo „istraži sa najjačim stručnjacima koji služe bogu“.

Tvitovao je da je „Bil Kozbi nevin“, implicirao da je ropstvo bilo stvar izbora i baš nedavno, u okviru predsedničke kampanje, rekao da Harijet Tabman zapravo nije spasla porobljene ljude.

Vest je šoumen, a još nego po muzici i svojoj ženi Kim Kardašijan poznat je po ogromnom egu.

Donaldov ortak sa biblijskom kampanjom

Brzi pregled Vestove kampanje na zvaničnom sajtu odiše republikanskim duhom. Agenda je pod naslovom „Stvaranje kulture života“ sačinjena od deset tačaka i svaka je objašnjena jednim citatom iz biblije.

Prioritet broj jedan je da se u škole vrate molitve, a nadalje se nižu predlozi o podršci verskim grupama, snažnoj nacionalnoj odbrani i diplomatskoj politici „America First“. Sve je začinjeno progresivističkim ciljevima poput podrške umetnicima i zaštiti životne sredine.

U poslednjih nekoliko godina, Kanje Vest je negovao neobično bliske odnose sa Trampom, i to uglavnom na nezadovoljstvo i zaprepašćenje što medija, što svojih kolega koji skoro tradicionalno drže stranu demokratama.

Pročitaj i:

Vest je posećivao Tramp kulu pre nego što je ovaj inaugurisan, nosio je MAGA (Make America Great Again) kačket, obilazio je predsednika u Ovalnoj sobi da ćaskaju o reformama pravosudnog sistema i iako je svako od tih druženja bilo medijska senzacija, nikada se nije činilo da je išta više od Vestove sumanute potrebe da bude u centru pažnje.

Onda se romansa okončala, Vest je skinuo crveni kačket i odrekao se predsednika „koji se krije u bunkeru“, ali je ova epizoda dodatno zakomplikovala situaciju među Kanjeovim pristalicama i fanovima među kojima ionako ne postoji nikakav ideološki konsenzus.

Kada se na to doda Vestov upliv u crkvu i evangelizam (od držanja službe, preko gospel albuma, sve do filma o njegovom preobražaju), ne čudi da uz podršku Kanjeu Vestu u isto vreme ide i QAnon, najmoćnija teorija zavere na svetu trenutno, i Black Lives Matter.

Mala je verovatnoća da Kanje uopšte dospe do debate sa dvojicom kandidata major stranaka, aktuelnim američkim predsednikom Donaldom Trampom i bivšim potpredsednikom SAD Džoom Bajdenom, ali ozbiljnim političkim znalcima je Vest sićušni trn u oku jer ne, niko ne misli da bi mogao da stvarno postane predsednik Amerike, ali da, svi misle da je njegov posao sada diverzija.

Male su i šanse da će crni birači glasati za crnog kandidata samo zato što je crn i dosadašnje ankete to i pokazuju, ali bi valjalo imati na umu da je izbore 2016. godine odlučilo 100.000 glasova u tri savezne države. Pošto će i ovogodišnji izbori biti tesni po svemu sudeći, ulozi su možda preveliki da se Kanje Vest odbaci kao suluda šala.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, tek dva odsto crnih birača i šest odsto Generacije Z bi ga podržalo, a upravo su to glasačke grupe koje Vest gađa. Kažu da je jedan od njegovih sakupljača potpisa govorio prolaznicima da „hoće da pomognu Trampu tako što će Ujka Džou oteti glasove“, a mnogi veruju da je Vestov glavni zadatak da u novembru izazove potpuni haos.

U tom smislu, Kanje Vest je možda zaista umetnuti faktor, onaj koji će uneti dodatnu pometnju u brutalnu kampanju koja se već sada komplikuje i iz koje samo jedan može izaći kao pobednik. Ipak, niko nije verovao ni da bi Donald Tramp u bilo kojem paralelnom univerzumu mogao da postane predsednik Amerike.

Vest ima osobinu koja bi mogla da mu bude vrlo korisna: može da dominira javnim diskursom ukoliko to želi.

To je uradio i Donald Tramp. I Donald Tramp je sad predsednik. Eno ga u Beloj kući i grabi ka drugom mandatu.