Senad Begić / Foto:Screenshot/Facebook/Vlada Crne Gore

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić, rekao je da je situacija sa koronavirusom ekstremno preteća i da je za očekivati "da neke stvari, pre svega naše ponašanje, dođu na naplatu".

„Pad se može očekivati isključivo kao posledica našeg ponaša i pridržavanja mera. Očigledno da je nas najteže sačuvati od nas samih. Sve što predstavlja epidemiološki rizik, nenošenje maske i ne držanje distance predstavlja rizik“, rekao je Begić, gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti.

On nije mogao da kaže konkretno kada će državljani Srbije i zemalja regiona moći da uđu u Crnu Goru bez PCR testa, ali očekuje da će se za to uskoro steći uslovi.

„Očekujem da eventualno uz popuštanje nekih mera PCR ne bude isključivi uslov za ulazak u Crnu Goru. U Srbiji je juče zabeležen dupli broj novoobolelih u odnosu na prethodni dan, što može da se pripiše efektu vikenda. Tu postoje i druge epidemiološke stavke, a to je da je turistička sezona pri kraju i da očekujemo da ne dolaze turisti, već porodični ljudi, što znači da oni neće biti smešteni u hotelima i privatnim smeštajima, već kod porodica što opet znači da će epidemiološki rizik biti veći i moramo voditi računa o tome“, rekao je Begić.

Budva Foto: Shutterstock/LMspencer

On je kazao da ako se ispune svi uslovi i ispoštuju preporuke Insitituta da neće biti problema da školska godina počne 1. oktobra.

„Odluka da se odloži početak školske godine je bila mudra. Epidemiolog će izvršiti epidemiološko istraživanje, a svaki slučaj zaraze u školi će biti detaljno ispitan. Naravno škole se neće zatvarati zbog jednog slučaja“, rekao je Begić.

On je istakao da je jedan deo roditelja za otvaranje škola, a drugi protiv i da je „naš društveni život ekstremno siromašan“.

„Efekti toga na rast i razvoj dece su bitni i ne smeju se zaboraviti. Onlajn učenje je učenje teorijskog znanja i kada god je moguće treba insistirati na klasičnom učenju“, naveo je Begić.

Govoreći u izbornom danu i glasanju 30. avgusta, on je dodao da se rizik od zaraze ne može eliminisati, već da postoje mere na osnovu kojih se rizik može minimalizovati.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

„Institut nema ingerencije i nije taj koji je zadužen za kontrolu izbornog procesa. To je Državna izborna komisija koja treba da se prilagodi i obezbedi regularnost izbornog procesa. Preporučili smo da se svima obezbedi glasanje, kako će se to sprovesti mi niti znamo, niti je u domenu našeg rada. Time treba da se bave neka druga tela“, rekao je Begić.

On je naveo i da je naručeno 31.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa koje treba da dođu do kraja septembra i da će se vakcinacija vršiti po prioritetima.

„Tražimo mogućnosti da naručimo dodatne zalihe, ali trenutno je takva situacija u svetu da je vakcine nemoguće nabaviti. Niko ne zna šta će se desiti, da li će korona i sezonski grip da se sudare, da li će doći do superinfekcije. Istoverena infekcija teoretski sa oba virusa može da napravi ogromnu štetu“, kazao je Begić.