Foto:Screenshot/Youtube/Vlada Crne Gore

Pomoćnik direktora crnogorskog Instituta za javno zdravlje Senad Begić, izjavio je danas da, ako se želi usporavanje broja obolelih, mere moraju da budu čvršće i da podrazumevaju potpuno zatvaranje svih aktivnosti, osim najnužnijih. Dodao je da se virus kovid-19, u 90 odsto ili više situacija leči u kućnim uslovima.

„Tako bi postigli brzo rasterećenje i da novogodišnje praznike dočekamo u normalnijoj atmosferi od trenutne“, rekao je Begić i dodao i da je siguran da „nijedna država nije imala kršenje mera u tolikoj meri i okupljanja“.

Upitan da li se zakasnilo sa merom potpunog zaključavanja, Begić je rekao da smo „davno zakasnili“.

„Ne radi se ovde više o 14 dana, nego se radilo o tome da pokušavamo da nađemo optimalno rešenje koje će omogućiti da živimo svoje živote sa maskom. Očigledno da nismo bili u stanju to da shvatimo i imamo to što imamo“, rekao je Begić.

On je dodao i da se virus kovid-19, u 90 odsto ili više situacija leči u kućnim uslovima.

„Tako je u celom svetu, ne samo u Crnoj Gori. Lakši slučajevi i srednje teški su sve situacije koje se mogu zbrinjavati u kućnim uslovima. Jedino je pitanje koliko primarni nivo zdravstvene zaštite to može da izdrži. Broj hospitalizovanih ukazuje na najteže slučajeve“, rekao je Begić.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar