Foto:twitter.com/guardiacivil

Vojska Španije deportovala je u Maroko više od 4.800 migranata koji su doplivali do njenih obala. Među njima je oko 1.500 mlađih od osamnaest godina, ali i mala deca, o čemu svedoče fotografije koje je zabeležile španska Civilna garda. Jedna od njih možda najbolje svedoči o golgoti kroz koju prolaze čitave porodice - beba, od tek nekoliko meseci života u ruka spasioca u hladnoj morskoj vodi.

Pročitajte još:

„Oko 8.000 migranata prešlo je u Seut, špansku enklavu u severnoj Africi“, rekao je u španski premijer Pedro Sančes.

Migranti iz Maroka iskoristili su slabiju graničnu kontrolu u svojoj državi kako bi doplivali do evropske teritorije, što je izazvalo humanitarnu krizu u Španiji.

Masovi dolazak migranata u Seutu počeo je u ponedeljak, nastavio se i u utorak, premda u manjem broju, zbog pojačane kontrole na španskoj strani granice, gde su bili raspoređeni policija i vojska. Kasno u utorak, nakon bilateralnih susreta na visokom nivou, marokanske snage počele su da kontrolišu granicu i zaustavljaju grupe migranata.

Tenkovi na plaži

Španska vojska je u utorak ujutro došla pred mali granični prelaz gde žičana ograda deli Španiju i Maroko na severu Afrike. Četiri oklopna vozila parkirala su se ispred ograde, dok desetine migranata i dalje plivajući pokušavaju da dođu do španskog kopna. Čamci Civilne garde pokušavali su da ih odvrate od toga. Neki migranti su čak koristili gumene dečje pojaseve na naduvavanje kako bi prešli nekoliko stotina metara mora.

 

„Među njima je mnogo žena i dece, čitave porodice su ovde“, rekla je portparolka Crvenog krsta.

Fotografije ovih potresnih scena, na kojima se vide deca i više iscrpljenih migranata kako leže na plaži dok im lekari pružaju pomoć, obišle su svet. Najviše pažnje izazvala je ona na kojoj pripadnik spasilac drži bebu u iznad vode u velikoj dubini mora. Ovu fotografiju objavio je na Tviteru i šef EU misije Međunarodne organizacije za migracije Eugenio Ambrosio uz komentar: „Tama se nastavlja“.

„Branimo integritet po svaku cenu“

Vojska je upotrebila suzavac s druge strane granice kako bi odvratila od ulaska u zemlju stotine koje stoje s marokanske strane. Neki su s marokanske strane bacali kamenje prema policiji.

„Moj prioritet u ovom trenutku jeste da vratim normalnost u Seutu. Njeni građani moraju znati da imaju apsolutnu podršku vlade Španije kako bi se obezbedila njihova sigurnost i odbranio njihov integritet pred bilo kojim izazovom“, napisao je, između ostalog, na Tviteru Sančes, koji je zbog ove situacije otkazao zakazano putovanje u Francusku.

Ipak, migranti nisu želeli da se tek tako povuku, te se više hiljada njih sinoć okupilo se siu Fnideku na granici Maroka sa španskom enklavom Seutom, a nekoliko stotina njih sukobilo se marokanskom policijom na koju su bacali kamenice.

Seuta- cilj rute migranata

Grad sa 85.000 stanovnika leži u severnoj Africi na Sredozemnom moru, odvojen od Maroka dvostrukom širokom ogradom od 10 metara.

Mesto je čestih pokušaja ilegalnih ulazaka preko ograde, ali ovaj masovni ulazak morem španski mediji pripisuju namernom puštanju od strane marokanske policije, jer se u bolnici u Španiji nalazi bolesni vođa Fronte Polisarija, pokreta koji traži nezavisnost Zapadne Sahare od Maroka.

Seuta i obližnja Melijla spadaju među devet teritorija u Africi koji su pod kontrolom Španije. Prošle godine 2.228 migranata je odlučilo da pređe u dve enklave morem ili kopnom, često rizikujući živote.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)