Foto: Magali Cohen / AFP / Profimedia

Portparol izraelske vojske Aviči Adrae izjavio je danas kako je Hamas kontrolu nad nekim taocima u Gazi preneo na "druge terorističke grupe".

Pritom je istakao koliko je strašna situacija u kojoj se nalaze deca i bebe mlađe od godinu dana koja su u zatočeništvu Hamasa više od 50 dana.

„Neki su tretirani kao plen i u određenim slučajevima prebačeni drugim terorističkim organizacijama u Pojasu Gaze“, napisao je na platformi X.

Izraelska vojska navela je kako se među taocima koji su predati u nadležnost drugih terorista nalazi porodica Bibas – roditelji Jarden (34) i Širi (32), kao i njihova dva sina od 10 meseci i četiri godine. Pretpostavljaju da ih koriste kako bi se produžio trenutni sporazum o prekidu vatre, iako je nejasno gde su tačno i u kakvom su stanju.

Porodicu je tokom terorističkog napada 7. oktobra oteo pripadnik Hamasa iz njihove kuće u kibucu Nir Oz i dao ih drugoj palestinskoj frakciji u Kan Junisu, gradu u južnoj Gazi koji je poznat kao uporište Hamasa.

Porodica Bibas, posebno beba Kfir, postala je jedna od najprepoznatljivijih talaca – videosnimke koje prikazuju teror i traumu koju je proživela porodica postale su viralne ubrzo nakon otmice.

Pročitajte još...

Nijedan član porodice Bibas nije do sada oslobođen u razmenama zatvorenika, a prelazak u ruke druge terorističke grupe umanjio je nade za njihovo oslobađanje tokom dvodnevnog produžetka prekida vatre, s namerom oslobađanja još 20 izraelskih talaca u zamenu za 60 palestinskih zatvorenika.

Uprkos diplomatskim naporima koji su rezultirali oslobađanjem 11 izraelske dece i majki iz zarobljeništva Hamasa u ponedeljak uveče, devetero izraelske dece i tinejdžera, uključujući one iz porodice Bibas, ostaju taoci u Gazi nakon četvrtog dana primirja. Produžetak prekida vatre za još dva dana ima za cilj da olakša dalje pregovore i potencijalna oslobađanja.

Sve najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar