Foto: EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

Tvit američkog predsednika Donalda Trampa u kome traži da se odlože novembarski predsednički izbori zbog mogućih zloupotreba u vanrednim okolnostima nije potez kandidata koji je siguran u svoju pobedu, ocenjuje se u komentaru BBC.

Iako predsednik SAD nema ovlašćenja da odloži predsedničke izbore, Trampov predlog izazvao je političku buru, posebno kada se uzme u obzir da je u više prilika odbio da odgovori na pitanje – da li će priznati poraz u slučaju pobede svog oponenta iz Demokratske stranke.

#related-news_0

Dopisnik BBC ukazuje da Tramp nastoji na svaki način da umanji značaj i kredibilitet predstojećih, novembarski predsedničkih izbora za koje mnogi ugledni analitičari tvrde da će imati ogroman odziv birača koji će glasati preko pošte, zbog čega je, po svemu sudeći, američki predsednik veoma zabrinut.

Demokrate, naravno unisono osuđuju Trampa i odgovaraju da se izbori ne smeju odlagati, ali i brojni uticajni republikanci, među kojima je i lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel, odbacuju ovaj predlog američkog predsednika.

„Nikada u američkoj istoriji nismo otkazali i pomerili federalne izbore, pa to nećemo učiniti ni ovoga puta“, ukazao je Mekonel.

Predsednik nema ovlašćenja da odloži izbore i bilo kakva promena termina predsedničkih izbora morala bi da bude odobrena u Kongresu, najpre u Predstavničkom domu koji kontrolišu demokrate, a zatim i u Senatu koji kontrolišu republikanci.

Ukoliko bi Kongres i odobrio promenu termina, izbori bi mogli da budu odloženi samo nakon donošenja posebnog amandmana na američki Ustav.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram