Evropska unija i Ukrajina zastave
Evropska unija i Ukrajina zastave Foto:AP Photo/Virginia Mayo

Ministri energetike zemalja Evropske unije održali su hitan sastanak zbog odluke Rusije da prekine isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj i pretnje da će isto proći i ostale zemlje koje odbiju da taj energent plate u rubljama. Ministri su razgovarali o embargu na ruske energente, ali je Mađarska jasno stavila do znanja da će blokirati konsenzus, javlja BBC. Nemačka je priznala da su zemlje EU i dalje podeljene oko mogućeg energetskog embarga Rusiji. Ministar energetike Nemačke kaže da bi njegova zemlja mogla da se nosi sa zabranom nafte do kraja godine - ali ne i sa zabranom gasa.

Francuska ministarka energetike i životne sredine Barbara Pompili rekla je, prenosi Rojters, da će zemlje Evropske unije nastaviti da plaćaju u evrima ili dolarima za gasne ugovore koji su sa Rusijom potpisani u tim valutama.

Mađarska je ponovila da se protivi zabrani bilo kog energenta.

Nemačka je, prenosi BBC, bila najveći svetski uvoznik ruskog gasa u 2020. godini, a kupila je 42,6 milijardi kubnih metara prema podacima Međunarodne agencije za energetiku.

Mađarska je takođe bila jedan od najvećih kupaca gasa u Rusiji – ona je u istoj godini pazarila 11,6 milijardi kubnih metara.

Evropska unija je u celini kupila 41 odsto svog gasa koji utroši od Rusije 2019.

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson izjavio je da je odluka Gasproma da obustavi isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj „prekretnica u trenutnoj krizi“ i da je to upozorenje da bi „svaka država mogla da bude sledeća“, navodi BBC.

Simson je to rekao nakon sastanka ministara energetike EU, koji su razgovarali o tome kako bi EU trebalo da odgovori na najavu Gasproma prošle nedelje.

Komesar za energetiku kaže da, iako ne postoji neposredna pretnja evropskim snabdevanjima gasom, neizvesnost situacije znači da bi zemlje članice trebalo da unaprede nacionalne planove za vanredne situacije, izgrade dovoljno zaliha gasa pre zime i diverzifikuju izvore energije dalje od ruskih fosilnih goriva.

***

Bonus video: Srbija i sankcije – Moskva se ljuti a Brisel zahteva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar