Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da je Štab za vanredne situacije grada doneo niz novih mera u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja virusa korona.

Radojičić je rekao da se od sutra preporučuje da deca predškolskog uzrasta ne idu u vrtiće, a da će do ponedeljka biti urađena analiza koliki je maksimalan broj dece koju kod kuće nema ko da pazi, kako bi se organizovali vrtići.

Gradonačelnik je saopštio i da će biti ograničeno radno vreme trgovina, tržnih centara i prodavnica radnim danima do 18 časova, što uključujue i zanatske delatnosti, kao što su frizeri, kozmetičari, obućari. Radno vreme za pekare i dragstore je do 22 časa, prenose Nezavisne.

Radojičić je dodao da se ograničava radno vreme ugostiteljskih objekata do 18 časova, uz preporuku socijalne distance.

„Prekida se rad dečijih igraonica, svadbenih salona, fitnes klubova i noćnih klubova“, rekao je Radojičić.

„Smatramo da se tu okuplja veći broj ljudi i preventivno radi zdravlja stanovništva uveli smo ove mere. Dom zdravlja će se dodatno angažovati na pozivanju osoba zdravstvene struke ako bude bilo potrebe“, rekao je gradonačelnik Banjaluke i dodao da će se pojačati mere javne higijene, javnog prevoza, i da će se uvesti dodatno pranje ulica i trgova.

Mere koje je doneo gradski Štab za vanredne situacije na snagu stupaju odmah.