Edgar Rinkevič Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Troje ruskih diplomata je proterano iz Letonije. Vest je na Tviteru objavio Edgar Rinkevič, šef letonske diplomatije navodeći da je odluka o proterivanje troje ruskih diplomata iz Letonije doneta u vezi sa agresijom Rusije na Ukrajinu. Kako je dodao, “činjenica je da su njihove aktivnosti nespojive sa diplomatskim statusom. Odluka je doneta u koordinaciji sa Litvanijom i Estonijom”, naveo je Rinkevič.

Kako je dodao, “činjenica je da su njihove aktivnosti nespojive sa diplomatskim statusom. Odluka je doneta u koordinaciji sa Litvanijom i Estonijom”, naveo je Rinkevič.

Estonsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je takođe da je trojicu ruskih diplomata proglasilo “personama non grata” zbog kršenja međunarodnih konvencija o diplomatskim odnosima.

„Sva trojica su direktno i aktivno podrivali bezbednost Estonije i širili propagandu koja opravdava vojnu akciju Rusije“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Litvanija je, u međuvremenu, saopštila da je proterala četvoricu ruskih diplomata. „Ruski vojni napadi na civile, civilne objekte, bolnice, škole, porodilišta i kulturne objekte su ratni zločini i zločini protiv čovečnosti“, rekao je ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelius Landsbergis.

„Ruske specijalne službe su aktivno uključene u organizovanje ovih zločina protiv mirnog stanovništva Ukrajine, tako da ne želimo da predstavnici ovih struktura hodaju po našoj zemlji i predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost Litvanije.

Podsetimo, letonski premijer Krišjanis Karinš juče je u svom godišnjem obraćanju pred letonskim parlamentom Sejmom oštro osudio rusku invaziju, navodeći da se svet „24. februara promenio suštinski. Ovo više nije slučaj nijansi sive, ovo je slučaj crno-belo“, kazao je.

Putin i njegovi zvaničnici snose, kazao je, punu odgovornost i moraće da odgovaraju u Hagu i drugde, ističući da će izolacija Rusije morati da traje “sve dok je diktator Putin na vlasti“.

Naveo je da su Putinovi postupci stvorili jedinstvo bez presedana među ljudima u Letoniji i među zapadnim svetom uopšte.

„Društvo i političari su ujedinjeniji nego što su ikada bili“, rekao je on, zahvalivši se opozicionim poslanicima što su „ostavili po strani razlike“ i podržali politiku vlade prema Rusiji.

„Mi smo ova zemlja, u ovom Sejmu, nismo jedni protiv drugih kada su u pitanju osnovne vrednosti. U ovom slučaju kada govorimo o postojanju Ukrajine, ujedinjeni smo u osudi Putina“, rekao je Karinš.

Deset ruskih diplomata “persone non grata” u Bugarskoj

Desetoro ruskih diplomata proglašeni su „personama non grata“ u Bugarskoj. Naređeno im je da napuste Bugarsku u roku od 72 sata, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Tamošnji mediji podsećaju na uvredljive izjave ruske ambasadorke u Bugarskoj Eleonore Mitrofanove koja, kako se navodi, širi rusku propagandu. Nedavno je uvredila Bugare kada ih je nazvala „Nato krevetima“.

Zamenik ministra spoljnih poslova Vasil Georgiev uručio je protestnu notu ambasadorki Eleonori Mitrofanovoj. Prema informacijama nadležnih, na teritoriji Republike Bugarske zaposleni u Ambasadi Ruske Federacije obavljali su aktivnosti koje su nespojive sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, navodi se na sajtu bugarskog Ministarstva spoljnih poslova.

Dešavanja u Ukrajini  možete da pratite na našem lajv blogu Nova.rs

BONUS VIDEO: Stambeni blok u Kijevu u ruševinama, evakuacija civila


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar