Foto: Richard Milnes / Shutterstock Editorial / Profimedia

Veliki baltički lanci trgovina mešovitom robom rekli su u četvrtak da će zbog ruske invazije na Ukrajinu sa polica ukloniti robu ruskog i beloruskog porekla. „Ovu odluku doneli smo nakon što su ruske trupe izvršile invaziju na Ukrajinu s ruske i beloruske teritorije“, kazala je Ernesta Dapkiene, potparolka najvećeg litvanskog lanca trgovina Maxima.

Proizvodi iz Rusije i Belorusije, uglavnom alkoholna pića, činili su samo 1.3 posto Maximine prodaje, prenosi N1.

Iz Rimija, još jednog velikog trgovačkog lanca, kazali su da će ukloniti ruske proizvode iz svojih trgovina u Litvaniji, Letoniji i Estoniji.

„Cenimo i poštujemo drugačija mišljenja i u potpunosti podržavamo pronalazak mirnih rešenja u svim konfliktnim situacijama. Stoga, obustava saradnje s ruskim firmama čini nam se kao logičan i nužan potez u trenutnoj situaciji“, kazao je Vaido Padumae, izvršni direktor kompanije Rimi Estonia.

EU je najavila nove sankcije protiv Belorusije zbog uloge te zemlje u napadu Rusije na Ukrajinu. Ukrajinska granična služba saopštila je da su ruske trupe uz belorusku podršku koristile Belorusiju kao jednu od ulaznih tačaka.

SAD su u četvrtak uvele sankcije za 24-ro državljana Belorusije bliskih predsedniku Aleksandru Lukašenku i dve banke u državnom vlasništvu.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite iz minuta u minut u našem lajv blogu Nova.rs.

BONUS VIDEO: Snimci ruskih trupa koje ulaze u Ukrajinu sa Krima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar