Foto: Tanjug/ AP /Kirsty Wigglesworth

Dosadašnja ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras postala je juče zvanično premijerka ove zemlje. O tome šta očekuje Britaniju nakon njenog imenovanja, a šta Evropu, kao i kako će se njena nova pozicija odraziti na Balkan koji "želi da očisti od ruskog uticaja", pitali smo Luku Šterića, istraživača iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

„Nakon pobede na izborima za lidera Konzervativne partije, dosadašnja ministarka spoljnih poslova preuzima premijersku poziciju u trenutku kada je Britanija na ivici recesije. Tokom stranačke kampanje široj javnosti se predstavila kao klasični konzervativac po uzoru na Margaret Tačer sa neoliberalnim rešenjima za ekonomske izazove pred kojima se zemlja nalazi“, rekao je sagovornik Nove.

Istakao je da je ključno obećanje nove premijerke od prvog dana „da će drastično smanjiti poreze, kako za građane, tako i za korporacije“, ali da kritičari strahuju da predložene mere nisu adekvatne.

Foto: Tanjug/AP /Alberto Pezzali

„Paket mera kojim planira da pokrene privredu i zauzda visoku inflaciju svodi se na deregulaciju tržišta, smanjenje birokratskog sistema i odlaganje primene zelenih politika zarad ekonomskih prioriteta. Kritičari strahuju da predložene mere nisu adekvatne da zauzdaju rast cena niti su usmerene na pomoć najugroženijim građanima koji se suočavaju sa najvišom inflacijom u poslednjih 40 godina“, naveo je Šterić.

Istakao je da Britanija zagovara tvrđi stav prema Rusiji nego druge zapadnoevropske zemlje poput Nemačke, pre svega jer je energetski daleko manje zavisna od ruskog gasa. Dodao je i da se Tras kao ministarka spoljnih poslova naročito istakla oštrinom izjava u kojima poziva na dodatno naoružavanje Ukrajine do konačne i bezuslovne pobede Kijeva. Zbog svega toga je odmah postalo jasno kakvu će politiku voditi Tras nakon imenovanja.

Foto: Tanjug/Stefan Rousseau/Pool Photo / AP

„Već iz prvih obraćanja novoizabrane premijerke jasno je da je odlučna da drži stranu istočnoevropskim NATO članicama i SAD-u u beskompromisnom stavu da je neprihvatljiv bilo koji ishod rata u Ukrajini koji ne bi podrazumevao strateški poraz Rusije. Ipak, ostaje da se vidi koliko će razvoj situacije na ratištu i sve glasniji stav EU članica koje su spremnije za kompromis sa Moskvom ostaviti prostora za ovako čvrst stav Londona u budućnosti“, rekao je sagovornik Nove.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je Liz Tras svojevremeno rekla da će „očisti Balkan od ruskog uticaja“, postavlja se pitanje šta Srbija i zemlje u okruženju mogu da očekuju od Velike Britanije.

„Imenovanje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Stjuarta Piča i sankcije Miloradu Dodiku, uz najavu da bi isto moglo da se dogodi i Draganu Čoviću, jasni su signali da poslednjih godina Britanija obnavlja političko prisustvo na Zapadnom Balkanu. Dok se posledice geopolitičkih potresa snažno osećaju u regionu, zvanični London je najtvrđi zagovornik politike opredeljivanja u kome nema prostora za balansiranje. Zapadni Balkan bi mogao da bude prilika za Tras da pokaže najavljenu čvrstu ruku u spoljnopolitičkim pitanjima. Ipak, nakon izlaska iz EU britanski uticaj ostaje ograničen, pa je realnije očekivati da će zvanični London delovati iz drugog plana kao podrška iz senke ključnim zapadnim akterima, pre svega Vašingtonu“, naveo je Šterić.

Istakao je da nova britanska vlada neće napraviti zaokret u pristupu gorućim regionalnim pitanjima.

„Očekivano je da će se nastaviti pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, kao i na Republiku Srpsku koju vide kao kritičnu tačku za stabilnost Bosne i Hercegovine. Takođe, kao deo Kvinte, Britanija će zagovarati brzo rešenje kosovskog pitanja sa priznanjem u središtu“, zaključio je Šterić.

BONUS VIDEO: Boris Džonson u poseti Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar