Joe Bidena Dzo Bajden
Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Delta soj nedeljama hara Sjedinjenim Državama, a vakcinacija ne napreduje dovoljno brzo. Zbog toga je predsednik Džozef Bajden odlučio da pooštri mere uvedene u cilju suzbijanja koronaviusa. Jedna od tih mera je i obavezna vakcinacija radnika svih privatnih preduzeća koja broje više od stotinu zaposlenih.

Pročitajte još:

Prvo pravilo: Obavezna vakcinacija

Novih pravila je ukupno šest, a Bajden je prvo je predstavio mera obavezne vakcinacije radnika kako privatnih, tako i državnih preduzeća. Prema tom pravilu, poslodavci moraju od zaposlenih da traže potvrdu o vakcinaciji ili testove kojima dokazuju da nisu trenutno zaraženi. Preduzeća koja to ne budu poštovala biće novčano kažnjavana, piše CNN.

Bajden je najavio da će testiranje kao mogućnost uskoro biti ukinuto, pa će vakcinacija postati jedina opcija.

Trenutno 19 odsto američkih poslodavaca zahteva od zaposlenih da budu vakcinisani, što je duplo više u odnosu na jul, kada ih je to zahtevalo devet odsto. Takođe, više od 55 odsto njih podstiče zaposlene da se vakcinišu.

Drugo pravilo: Treća doza

Drugo pravilo odnosi se na dodatnu imunizaciju vakcinisanih takozvanim buster dozama ili trećom dozom. Prednost imaju bolesna i stara lica, ali se vakcinisanje trećom dozom preporučuje svima.

Severna Makedonija vakcinacija
Vakcinacija u Severnoj Makedoniji Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Treće pravilo: Otvaranje škola

Bajden ne želi da nova školska godina protekne u onlajn nastavi zato apeluje na studente da se vakcinišu i zalaže se za vakcinaciju dece starije od 12 godina, jer tri odsto zaraženih čine deca. Takođe, broj testiranja će se povećati po školama i univerzitetima, koji od početka pademije važe za žarišta.

Prvi čovek SAD pozvao je guvernere saveznih država da počnu da zahtevaju obaveznu vakcinaciju nastavih kadrova.

Posebno će se posvetiti pitanju karantina, tačnije reakcijom na pojavljivanje koronavirusa u školama među decom i profesorima. Obećao je da se nastavnicima koji se nađu u tim situcijama neće odbijati od plata.

Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Četvrto pravilo: Više testiranja

Za suzbijanje virusa bitno je njegovo pravovremeno otkrivanje, zbog čega će SAD uložiti novac u testove, kako bi oni bili dostupni svima. Bajdenova administracija planira da obezbedi 25 milona besplatnih testova za kovid bolnice.

Takođe, cilj je poboljšanje njihove distribucije, pa će tako, kroz tri naredna meseca, preko Amazona, Korgera ili Volmarta u naredna tri meseca moći da se kupuju testovi za kućnu upotrebu.

PCR testiranje Kosovo
PCR testiranje na Kosovu Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Peto pravilo: Olakšice za privatni biznis

Početkom oktobra u Americi ističe moratorijum na iseljenja poreskih dužnika, pa će tako mnogo ljudi ostati bez krova nad glavom.

Ipak, iako nisu uspeli da dodatno produže moratorijum, Bajdenova vlada nastaviće da pomaže stanovništvo, nešto drugačijim olakšicama.

Naime, svaki čovek koji želi da pokrene neki privatni biznis može da od banke uzme kredit u visini od dva miliona dolara, što je četvorostruko više od prethodnog limita koji je iznosio pola milona dolara.

Šesto pravilo: Novi načini lečenja

Poslednji od šest koraka jeste ulaganje u medicinu i pronalaženje novih načina lečenja. Bajden je obećao da će SAD uskoro otkriti još neke lekove protiv koronavirusa, koje su, kako kaže, ispitali i preporučli stručni lekari, a ne neki teoretičari zavera. Pod tim mislio je na lečenje monoklonskim antitelima, koja pojačavaju imunitet. Do sada su lekari sproveli više od milon i 400.000 tretmana njima, a Bajden je najavio da će se ta brojka uskoro udvostručiti.

Kritike: Obavezna vakcinacija je „nezakonita i neamerička“

Guverner Montane Greg Djanforte, ocenio je da je obavezna vakcinacija „nezakonita i neamerička“. On je objavio na Tviteru da je „posvećen zaštiti sloboda građana Montane od ovog brutalnog saveznog prekoračenja“.

Montana je jedina država u SAD koja je donela zakon koji zabranjuje poslodavcima da zahtevaju vakcinaciju da bi se zaposleni vratili na radna mesta. Zakon takodje sprečava bilo koje preduzeće da uskraćuje usluge na osnovu statusa vakcinacije ili posedovanja kovid pasoša.

Tejt Rivs, republikanski guverner iz Misisipija, oštro je kritikovao Bajdena navodeći da „predsednik nema ovlašćenja da zahteva da se Amerikanci vakcinišu zbog zaposlenja u privatnom poslu“.

„Sama vakcina je spasonosna, ali ovaj neustavan potez je zastrašujući. Ovo je još uvek Amerika i još uvek verujemo u slobodu“, objavio je Rivs na Tviteru.

U Sjedinjenim Državama još uvek je nevakcinisano 80 miliona ljudi, a ukupno je preminulo nešto manje od milion ljudi.

BONUS VIDEO: Anketa ispred kovid ambulanti u Beogradu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar