Ukrajina, Džo Bajden, Vldimir Putin, Černobilj
Foto: REUTERS/Stringer/ZUMAPRESS.com / Zuma Press / Profimedia/TANJUG/AP Photo/Alex Brandon/EPA-EFESERGEY GUNEEV/REUTERS/Gleb Garanich/

Predsednik SAD Džo Bajden održao je tradicionalni govor o stanju nacije u Kongresu. Bajden je, obraćajući se političkim liderima u Vašingtonu, naglasio jedinstvo protiv Rusije unutar SAD i među njenim saveznicima. On je doneo odluku da zatvori vazdušni prostor za ruske avione.

„Zapad je ujedinjen da odgovori na invaziju Ukrajine i osudi ruskog lidera za agresiju“, poručio je Bajden.

On je hrabrio sve u sali da pokažu podršku uz gromoglasne ovacije i rekao da SAD i njeni saveznici imaju „nepokolebljivu rešenost da će sloboda uvek trijumfovati nad tiranijom“. Bajden je rekao da je Putinova agresija samo naterala svetske demokratije da ojačaju svoju rešenost da se suprotstave rastućim autokratijama.

„Pre šest dana, Putin je pokušao da uzdrma temelje slobodnog sveta, misleći da može da ga natera da se povinuje njegovim pretnjama. Ali je veoma pogrešio. Mislio je da može da se otkotrlja u Ukrajinu i da će se svet prevrnuti. Umesto toga, sreo je zid snage koji nikada nije ni zamislio. Upoznao je ukrajinski narod“, poručio je Bajden.

On se pohvalio i „jednoglasnošću Zapada pred ruskom agresijom“, rekavši da njihov ujedinjeni front „nanosi bol Rusiji i podržava narod Ukrajine“ i „guši pristup Rusiji tehnologiji koja će oslabiti njenu ekonomsku snagu i oslabiti njenu vojsku za godine koje dolaze.“

„Putinov najnoviji napad na Ukrajinu bio je smišljen i ničim izazvan. On je odbacio ponovljene diplomatske napore. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. Mislio je da može da nas podeli kod kuće, u ovoj sali i u ovoj naciji. Putin je pogrešio. Bili smo spremni“, rekao je Bajden.

On je rekao da su provedeni meseci u izgradnji koalicije drugih nacija koje vole slobodu od Evrope i Amerike do Azije i Afrike kako bi se suprotstavili Putinu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

„Proveo sam bezbroj sati ujedinjujući naše evropske saveznike. Unapred smo podelili sa svetom ono što smo znali da Putin planira i precizno kako bi pokušao da lažno opravda svoju agresiju. Mi smo se suprotstavili ruskim lažima istinom. A sada kada je postupio, slobodni svet ga smatra odgovornim“, rekao je Bajden.

„Kroz istoriju smo naučili lekciju, kada diktatori ne plate cenu za svoju agresiju, onda izazovu još više haosa. Zato je stvoren NATO savez kako bi osigurao mir i stabilnost u Evropi nakon Drugog svetskog rata. SAD je član tog saveza zajedno sa 29 drugih zemalja. To je bitno, američka diplomatija je važna“, rekao je Bajden.

On je rekao da će Putin, iako može ostvariti dobitke na bojnom polju, dugoročno će platiti visoku cenu.

Bajden je istakao i da SAD nameravaju da krenu za ruskim oligarsima koji podržavaju Putina.

„Večeras kažem ruskim oligarsima i korumpiranim čelnicima koji su izgradili milijarde dolara na ovom nasilnom režimu, dosta je bilo. Ministarstvo pravosuđa SAD okuplja radnu grupu koja će istražiti ruske oligarhe zbog svojih zločina“, rekao je predsednik SAD.

„Pridružujemo se našim evropskim saveznicima da pronađemo i zaplenimo njihove jahte, njihove luksuzne stanove i njihove privatne avione. Dolazimo zbog po vaše nezdrave dobitke“, poručio je Bajden.

Bajden je u svom obraćanju potvrdio i da će zabraniti ruskim avionima let nad američkim vazdušnim prostorom.

„Večeras najavljujem da ćemo se pridružiti našim saveznicima u zatvaranju američkog vazdušnog prostora za sve ruske letove, i dodatno izolovati Rusiju i dodatno pritisnuti njihovu ekonomiju“, rekao je on i dodao da Putin nema pojma šta mu se sprema.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare