Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Predsednički kandidat američkih demokrata Džo Bajden neće ići u Milvoki da lično prihvati zvaničnu nominaciju svoje partije zbog brige oko širenja koronavirusa, saopštili su danas organizatori, potvrdivši vest koju je ranije javilo više američkih medija.

On neće ići „da bi zaštitio javno zdravlje“ u jeku pandemije Kovida-19, objavili su organzatori.

#related-news_1

Organizatori konvencije Demokratske stranke, koja se održava od 17. do 20 avgusta objasnili su da su doneli tu odluku posle „konsultacija sa zvaničnicima za javno zdravlje i stručnjacima koji su ukazali na pogoršanje pandemije koronavirusa“. 

Bajden će održati govor u kome zvanično prihvata nominaciju iz američke države Delaver, gde živi, naveli su organizatori dodajući da će mesto i vreme biti objavljeni kasnije.

Niko od govornika na demokratskoj konvenciji neće ići lično u Milvoki, što znači da će konvencija biti potpuno virtuelna, prenosi Frans pres.

Taj potez je najnoviji primer kako pandemija utiče na predsedničke izbore 2020. i najnoviji udarac na tradiocionalne partijske konvencije na kojima se zvanično imenuju predsednički kandidati i koje su istorijski obeležavale početak jesenje  izborne kampanje, piše agencija AP.

Predsednik SAD Donald Tramp već je ranije odustao od planova da lično prihvati zvaničnu nominaciju republikanske partije za predsedničkog kandidata. Kao i Bajden Tramp još nije objavio kako će to prihvatanje organizovati.

Tramp je prvo hteo da se konvencija republikanaca održi u Šarlotu u Severnoj Karolini, ali guverner te države nije mogao da obeća da će dozvoliti velika okupljanja. Onda je rekao da će ići u Džeksonvil na Floridi da se održi govor prihavatanja kandidature za drugi mandat, ali tamo je skočio broj slučajeva zaraze.

Tramp je popustio pred zdravstvenim zvaničnicima i otkazao taj skup. Danas je pominjao mogućnost da bi mogao da održi prihvatni govor iz Bele kuće.

Bajden i demokrate se već mesecima zalažu za virtuelnu konvenciju, prvo su odložili prvi datum za njeno održavanje sa sredine jula na avgust.

Zdravstveni zvaničnici u američkoj državi Viskonsin, gde se nalazi Milvoki, obavestili su komitet za Demokratsku nacionalnu konvenciju da govornici za konvenciju 2020. ne treba da dolaze u Milvoki zbog koronavirusa, rekao je izvor za CNN. Tu su uključeni Bajden i njegov potpredsednički kandidat, čije ime još nije objavljeno, rekao je taj izvor.

(Izvor: Beta)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar