Benjamin Netenjahu i Džo Bajden Foto: TANJUG/AP Photo/Evan Vucci

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je danas da je preneo izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da Izrael rizikuje da izgubi međunarodnu podršku zbog "neselektivnog bombardovanja" u svom ratu sa palestinskim Hamasom u pojasu Gaze, i da nije siguran da najtvrđe konzervativne vođe u Izraelu shvataju tu poruku.

U obraćanju na skupu za prikupljanje sredstava za svoju izbornu kampanju u Vašingtonu Bajden je rekao da Izrael, i izrelski premijer, koga je po nadimku nazvao Bibi, mora da donese „tešku odluku“.

„Mislim da mora da promeni svoju vladu. Njegova vlada u Izraelu jako otežava stvari“, rekao je Bajden.

Jednu od stvari, dodao je Bajden, u koje se izrelski premijer razume, je i ta da se izraelska bezbednost oslanja na SAD. Bajden je dodao da trenutno Izrael ima više od SAD-a, ima i EU, i Evropu i većinu sveta koji ga podržava.

„Ali počinju da gube tu podršku neselektivnim bombardovanjem koje se odvija“, rekao je Bajden.

Bajden je takođe prozvao Itamara Ben Gvira, vođu izraelske ekstremnodesničarske stranke i ministra za nacionalnu bezbednost u Netanjahuovoj vladajućoj koaliciji. Ben-Gvir se protivi rešenju sa dve države između Izraela i Palestinaca, i traži da Izrael ponovo preuzme kontrolu nad celom Zapadnom obalom i Gazom.

Bajden je nagovestio da nije siguran da Ben-Gvir i Netanjahuov ratni kabinet razumeju implikacije sadašnjeg bombardovanja.

Američki predsednik je rekao da za razliku od Vašingtona izraelska vlada ne želi rešenje sa dve države sa Palestincima i zatražio od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da „promeni“ svoju vladu.

Bajden je rekao da je u Izraelu „najkonzervativnija vlada“ u istoriji te zemlje.

Prvi put od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra koji je pokrenuo rat Izraela protiv Hamasa u pojasu Gaze da je Bajden javno izneo neko neslaganje sa izraelskom vladom.

Bajden je sinoć tokom prijema u Beloj kući da obeleži jevrejski praznik Hanuku već ocenio da Izraelci treba da budu „obazrivi“ zato što se „svetsko javno mnjenje može promeniti u svakom trenutku“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar