Džo Bajden Foto:PA-EFE/SHAWN THEW

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da je ukidanje obaveze nošenja maski u američkim državama Teksasu i Misisipiju posledica "neandertalskog razmišljanja".

PROČITAJTE JOŠ:

Kako prenosi Glas Amerike, Bajden je iskazao je nezadovoljstvo odlukom guvernera Teksasa Grega Abota da ukine obavezu nošenja maski i popusti epidemiološke mere u toj saveznoj državi. Isto je odlučio i guverner Misisipija Tejt Rivs.

„To je velika greška“, rekao je američki predsednik komentarišući odluke guvernera Teksasa i Misisipija.

„Dok ostvarujemo napredak u vakcinaciji, poslednje što nam treba je neandertalsko razmišljanje“, rekao je Bajden.

Prethodna administracija na čelu sa Donaldom Trampom umanjivala je ozbiljnost pandemije korona virusa, uprkos tome što je Kovid-19 dobio i predsednik, a nenošenje maske je zapravo prikazivalo politički stav.

Otkako je došao na vlast u januaru 2021. godine, Bajden ponavlja da je nošenje maski i držanje distance neophodno kako bi se sprečilo širenje virusa. Novinarima u Beloj kući je rekao da kod sebe uvek ima najnovije podatke o broju umrlih.

„Do juče je umrlo 511.874 Amerikanaca i umreće još hiljade. Nećemo moći sve da vakcinišemo do leta“, rekao je predsednik.

Guverner Teksasa, druge najnaseljenije države u SAD, ukinuo je obavezu nošenja maski iako je Teksas 47. od 50 država po stopi vakcinisanih.​ Prema američkom ustavu, Bajden nema ovlašćenja da promeni odluke guvernera saveznih država.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar