Džo Bajden Foto: TANJUG/AP Photo/Evan Vucci

Govoreći u Varšavi, američki predsednik Džo Bajden kazao je danas da se rat u Ukrajini neće brzo završiti i pozvao ljude da se pripreme za "dugu borbu koja je pred nama", takođe upozorivši ruskog predsednika Vladimira Putina da ne šalje ruske snage na NATO teritoriju i izjavivši da Putin "ne može da ostane na vlasti".

„U ovoj borbi, moramo biti bistrih očiju. Ova bitka neće biti dobijena ni u danima, ni u mesecima. Moramo da se pripremimo za dugu borbu koja je pred nama,“ kazao je Džo Bajden u Varašavi, opisavši rat u Ukrajini kao „borbu za slobodu“.

Bajden je u svom obraćanju takođe upozorio ruskog predsednika Vladimira Putina da ne dodirne „ni inč NATO teritorije“ i izjavio da Putin „ne može da ostani na vlasti“, kao i da je „Rusija danas zadavila demokratiju“.

„Jednostavno ne postoji opravdanje ili provokacija za odluku Rusije da se upusti u rat. To je primer jednog od najstarijih ljudskih impulsa, koji koristi grubu silu i dezinformacije da bi zadovoljio žudnju za apsolutnom moći i kontrolom. To nije ništa manje nego direktan izazov međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima uspostavljenom od kraja Drugog svetskog rata“, kazao je Bajden, nakon čega je optužio Putina da nastavlja da iznosi „odvratne“ laži kada tvrdi da je svrha invazije „denacifikacija“ Ukrajine.

Džo Bajden Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

Bonus video: Rusija objavila snimak napada na Ukrajinu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar