Foto: EPA-EFE/EUGENE GARCIA

Glasači u 14 američkih saveznih država birali su u utorak kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske stranke koji će biti rival predsedniku Donaldu Trampu na izborima u novembru.

Kako prenosi Glas Amerike, prema projekciji Asošijeted presa i američkih televizijskih mreža, bivši potpredsednik Džo Bajden je u takozvani “super utorak” pobedio na izborima u Virdžiniji, Severnoj Karolini, Alabami, Oklahomi, Tenesiju, Minesoti, Arkanzasu i Masačusetsu, dok je trenutni favorit Berni Sanders pobednik trke u Kaliforniji, koja nosi najveći broj delegata (415), Vermontu, saveznoj državi koju zastupa u Senatu, Koloradu i Juti.

Bajden je tako nastavio zamah posle ubedljive pobede u Južnoj Karolini, posle čega ga je podržao veliki broj istaknutih partijskih zvaničnika.

„Ovo je dobra noć i izgleda da će biti bolja. Ovaj dan ne zovu ‘super utorak’ bez razloga“, rekao je Bajden na mitingu u Los Anđelesu.

Prve izlazne ankete pokazuju da je bivši potpredsednik SAD na jugu zemlje ponovo imao snažnu podršku afroameričkih birača, koji su mu pomogli da ostvari ubedlljivu pobedu prošle subote u Južnoj Karolini.

Sanders, samoproklamovani demokratski socijalista i nezavisni senator koji vodi u anketama na nacionalnom nivou, nada se da će na izborima u utorak napraviti ogroman korak ka osvajanju nominacije demokrata.

Sanders je u utorak veče, pred pristalicama u Vermontu, poručio da je „apsolutno uveren da će osvojiti predsedničku nominaciju“.

„I porazićemo najopasnijeg predsednika u istoriji zemlje“, rekao je Sanders, a prenosi Glas Amerike.

Blumberg potrošio 400 miliona dolara na kampanju

Na glasačkom listiću prvi put se našao i milijader i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg koji je, osim pobede na kokusima na teritoriji Američka Samoa, ostvario razočaravajući rezultat na izborima. Zbog toga će, prema izvorima Asošijeted presa, u sredu razmotriti pitanje ostanka u demokratskoj predsedničkoj trci.

On se pridružio trci mesecima nakon svojih suparnika, odlučivši da preskoči nadmetanje u četiri države u februaru, kako bi se fokusirao na ranu kampanju za „super utorak“. Milijarder je potrošio 400 miliona dolara na veliku kampanju kojom je ciljao države koje glasaju u „super utorak“.

Na izborima u utorak dodeljuje se oko trećine delegata, koji na konvenciji Demokratske stranke na leto zvanično biraju predsedničkog kandidata.

Ishod trke još nije poznat u Teksasu, koji takođe ima veliki broj delegata (228), i u Mejnu.

Ankete na strani Sandersa

Senator iz Vermonta Berni Sanders je uoči super utorka vodio u izbornoj trci, a mogao bi da dobije veliki podsticaj glasovima u Kaliforniji i Teksasu, gde ankete pokazuju da vodi ispred svih drugih kandidata.

Bajden je bio na drugom mestu. Na za sada trećoj poziciji je senatorka iz Masačusesa Elizabet Voren, koja je osvojila svih svojih osam delegata pre mesec dana u Ajovi, pre serije razočaravajućih finiša.

Senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar je još jedina preostala sa aktivnim osvojenim delegatima – sedam – ali se povukla iz trke.

Osim toga što se dešava u velikom broju država, glasanje u utorak dolazi u trenutku velikih promena u trci. Klobučar je po okončanju svoje kandidature dala podršku Džozefu Bajdenu, baš kao i bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani Pit Butidžidž, koji je okončao svoju kandidaturu u nedelju, pošto se uzdigao iz pozicije malo poznatog kandidata do pobede na kokusima u Ajovi i osvajanja drugog mesta, iza Sandersa, u Nju Hempširu.

Milijarder Tom Stajter takođe je okončao svoju kampanju pošto je kao treći, bez osvojenih delegata, završio trku u Južnoj Karolini, gde se nadao da će, u državi u kojoj ima najsnažniju podršku, dobiti pozitivan zamah u svojoj kampanji.