Foto: Printscreen,EPA-EFE/ANDY WONG / POOL

Američki predsednik Džo Bajden pao je tri puta pre neki dan dok je pokušavao da se ukrca na Er Fors na putu za Atlantu, prenosi Independet.

PROČITAJTE JOŠ:

Najstariji američki predsednik (Bajden ima 78 godina), uspeo je da ustane kako bi uputio pozdrav sa vrha stepenica pre nego što je krenuo da se sastane sa liderima azijsko-američke zajednice nakon masakra u solonima za masažu u Atlanti.

On je žustro počeo da se penje uz stepenice kada se spotakao. Pokušao je da ustane i opet se spotakao. Jedan novinar je rekao da je tog dana bilo vetrovito, prenosi Foks njuz.

Zamenica sekretara za štampu Karin Žan-Pjer rekla je novinarima da je predsednik SAD dobro nakon pada.

Ona je sugerisala je da su jaki vetrovi u vojnoj bazi Endruz, u blizini Vašingtona, možda prouzrokovali pad.

„Bilo je vetrovito. Skoro sam i ja pala dok sam se pela uz stepenice. On je sto odsto dobro“, rekla je ona novinarima.

„Dobro mu ide. Sjajno se priprema za put“, dodala je ona.

O Bajdenovom padu se oglasila i portparolka Bele kuće Džen Psaki. Novinari su pitali za Bajdenovo zdravlje tokom brifinga za štampu.

„On je 100 odsto u redu. Ne znam da li ste išli tim stepenicama, pomalo su nezgodne“, rekla je ona.

Kada je jedna novinar pitao da li je Bajden bio kod lekara, ona je rekla sledeće: „Nisam informisana da je to bilo potrebno. Postoji lekar koji putuje sa predsednikom, ali nisam obaveštena da mu je bila potrebna medicinska pomoć“.

„Šetao je kao što ste videli. Dakle, trudim se da budem potpuno transparentna. U redu je, kao što je bio i u petak i za vikend. Vikend je proveo u Kemp Dejvidu. Dobro je“, rekla je.

Dok je ulazio u avion da bi otišao u Atlantu, Bajden se prvi put spotakao na polovini stepeništa. Brzo se uspravio, ali je odmah potom još dva puta posrnuo, a poslednji put je pao na koleno.

Nakon toga je opreznim hodom uspeo da pređe ostatak stepenica i da stigne do platforme, odakle je salutirao.

Trostruki pad usledio je nakon brojnih pitanja o predsednikovom zdravlju. Naime pre nekoliko dana on je potpredsednicu Kamalu Haris nazvao „predsednica Haris“.

Polovina Amerikanaca nije bila uverena da je Badjen fizički i psihički spreman za ovaj posao.

Bela kuća je najavila da će prva Bajdenova konferencija za štampu biti održana njegovog 65. dana u kancelariji 25. marta.

Bajden je krajem novembra pretrpeo povrede na stopalu dok se igrao sa svojim psom. Konstatovane su mu frakture dve kosti u stopalu i nosio je gips.

Džo Bajden nije prvi američki predsednik koji je pao na stepenicama predsedničkog aviona. Godine 1975. predsednik Džerlad Ford je pao niz stepenice aviona kada je stigao u Australiju.

Takođe, bivši potpredsednik SAD Majkl Pens je posrnuo na stepenicama dok se penjao u predsednički avion prošlog juna.

Donald Tramp mlađi, sin bivšeg američkog predsednika, sarkastično je tvitovao o Bajdenovom padu.

„Ne obraćajte pažnju na činjenicu da je predsednik SAD toliko slab da nalet vetra može da ga sruši više puta. Ovde uopšte nema šta da sa vidi“, prenosi Gardijan.

On je takođe podelio i fotomontažu na kojoj se vidi kako njegov otac udara golf lopticu, koja potom „udara“ Bajdena u glavu i on pada na stepenicama aviona.

„Nisu to bili vetrovi“, rekao je on.

Ruski senator Aleksej Puškov komentarisao je na Tviteru pad američkog predsednika Džozefa Bajdena na stepenicama predsedničkog aviona.

„Samo da jaki vetrovi istorije ne oduvaju Bajdena iz Bele kuće pre vremena“, napisao je Puškov.

Prema njemu, uzrok Bajdenovog pada nisu „jaki vetrovi“ već „dobro poznati razlozi“.

​Tok vremena je neumoljiv, predsednici ne padaju na stepenicama od jakog vetra, napisao je Puškov i podsetio da je Bajden sam više puta potpredsednicu Kamalu Haris nazvao predsednicom Amerike.

Snimak Bejdenovog pada obišao je planetu, a ovome su izveštavali gotovo svi svetski mediji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare