Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER/- / Everett / SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Iako se reči nuklearni rat sve češće pominju u svetskoj javnosti, a ljudi od toga strahuju, iz Amerike sada stižu informacije koje dodatno potpiruju sumnje.

Pretnja nuklearnog armagedona, koju poslednjih meseci intenzivno šire Putin i jastrebovi Kremlja, uticala je i na praktičnu politiku vlade SAD, koja je nedavno najavila kupovinu joda – u ogromnim količinama.

Jod se koristi u hitnim slučajevima za ublažavanje simptoma radijacije pri nuklearnom napadu.

Bajdenova administracija veoma ozbiljno shvata Putinove pretnje, pa je tako Ministarstvo zdravlja objavilo da će potrošiti 290 miliona dolara za lek protiv radijacije pod nazivom Nplate, koji planira da doda u svoje zalihe za „nuklearne vanredne situacije”.

Džo Bajden Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Nplate, takođe poznat kao romiplostim, koristi se kao tretman za one koji su akutno izloženi zračenju.

Ovaj potez najjače svetske sile dovoljan je razlog za uzbunu. U avgustu je generalni sekretar UN Antonio Gutereš takođe poslao jezivo upozorenje da svet samo „jedna pogrešna procena“ deli od opšteg nuklearnog uništenja.

Zvaničnici američkog Ministarstva zdravlja rekli su Rojtersu da je kupovina Nplate-a deo tekućih napora da se zemlja pripremi za širok spektar pretnji, uključujući i mogući nuklearni napad.

„Prvi put od kubanske raketne krize, suočavamo se sa direktnom pretnjom upotrebe nuklearnog oružja“, rekao je Bajden prošle nedelje.

Sve ovo ukazuje na činjenicu da je počela jasna kampanja za informisanje američke javnosti o potencijalnoj opasnosti od nuklearnog napada, kao i o tome šta da se radi u slučaju najgoreg scenarija.

U septembru su u američkim vozovima i stanicama metroa počeli da se pojavljuju plakati koji objašnjavaju šta da se radi u slučaju „opasnosti od radijacije“.

Građanima se savetuje da se u slučaju napada sklone u podrum, da ne izlaze i informišu se preko radija, TV-a, računara ili mobilnog telefona. „Veoma optimistično!“, naveo je jedan korisnik Tvitera.

Ovo su standardna uputstva za rad, a nedavno su ovekovečena kada je uprava za vanredne situacije grada Njujorka objavila javno saopštenje na istu temu. Prema informacijama pronađenim na posterima u američkim podzemnim železnicama, ovu konkretnu poruku objavilo je Ministarstvo za unutrašnju bezbednost.

BONUS VIDEO Dan posle Putinovog osvetničkog napada: Širom Ukrajine odzvanjaju sirene za vazdušnu opasnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare