Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Na početku svog prvog sastanka sa indijskim premijerom Nerendrom Modijem od kada je na čelu SAD, američki predsednik Džozef Bajden je u Beloj kući iskoristio priliku da nešto više sazna o svom poreklu.

Pročitajte još:

“Da li smo u srodstvu?”, upitao je Bajden indijskog premijera, na šta mu je Modi kroz šalu potvrdno odgovorio.

Američki predsednik je objasnio da je saznao za indijsku granu porodice Bajden kada je prvi put izabran u Kongres 1972. godine i kada je dobio pismo od nekoga ko se preziva isto i živi u Mumbaju.

„Otkrio sam da je postojao kapetan Džordž Bajden, koji je bio kapetan u Istočnoindijskoj kompaniji”, objasnio je Bajden, uz napomenu da je jednom Ircu veoma teško to da prizna, pošto je reč o kompaniji koja je postavila temlje Britanske imperije.

On je rekao i da je saznao da je Džordž Bajden ostao u Indiji i oženio se Indijkom, ali da nije dalje uspeo da prati taj trag i da je cela svrha sastanka sa Modijem da mu pomogne da sazna više o tom čoveku.

Modi je rekao da mu je Bajden ranije pominjao tu vezu, pa je tražio i doneo dokumenta koja bi mogla da pomognu u popunjavanju praznina u porodičnom stablu, na šta se američki predsednik nasmejao.

Odnosi SAD i Indije su u usponu i Vašington smatra Nju Delhi ključnim partnerom u nastojanju da se suzbije kineski uticaj u indo-pacifičkom regionu.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)